ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιγμα της Σκοπέλου προς την Κωνσταντινούπολη

ανοιγμα-της-σκοπέλου-προς-την-κωνσταν-77777
Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη εντάσσεται στις προτεραιότητες και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Σκοπέλου, για την καινούργια χρονιά. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, προτείνεται η ενδυνάμωση των πρόσφορων αγορών, καθώς και το άνοιγμα σε καινούργιες, όπως η Κωνσταντινούπολη, που εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέους δρόμους, σε συνδυασμό όμως με το άνοιγμα του διαύλου επικοινωνίας με την Βόρεια Ελλάδα, που παραμένει βασικό αίτημα των νησιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Σημαντική θέση στις προτεινόμενες δράσεις για το 2013, κατέχει, ειδικότερα, η συμμετοχή του Δήμου Σκοπέλου, για πρώτη φορά, στην Έκθεση Τουρισμού EMITT που θα διεξαχθεί από 24-27 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενεί 4500 εκθέτες από 62 χώρες και θεωρείται από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών από διάφορες χώρες. Παράλληλα προτείνεται η συμμετοχή του νησιού στην Έκθεση Τουρισμού Holiday & Spa Expo, που θα πραγματοποιηθεί 14 -16 Φεβρουαρίου, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Σκόπελος συμμετείχε στην ίδια έκθεση το 2011 και το 2012, ενώ είναι ήδη ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Η δυναμική παρουσία της Σκοπέλου στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο μέσω της συμμετοχής στην Έκθεση Τουρισμού IFT Beograd, που θα πραγματοποιηθεί 21-24 Φεβρουαρίου, στο Βελιγράδι, καθώς και στην Έκθεση Τουρισμού TTR 2013, που προγραμματίζεται 14- 17 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο στον προγραμματισμό τουριστικής δράσης της Σκοπέλου για το 2013 είναι, εξάλλου, η συμμετοχή στην Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin, που προγραμματίζεται από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου στο Βερολίνο. Η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται η «Μέκκα του Τουρισμού», δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης και όπως εκτιμάται, η συμμετοχή της Σκοπέλου θα συνοδεύεται από σημαντικά κίνητρα για τους γερμανούς tour operator, δηλαδή την εκπτωτική κάρτα και την εξασφάλιση της μεταφοράς από τη Σκιάθο.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, Κώστας Σκούρας «για την συμμετοχή μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας η συνδρομή και ισότιμη οικονομική συμμετοχή των επαγγελματιών του νησιού. Δεν νοείται, προσθέτει ο ίδιος, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, χωρίς την επί ίσοις όροις συνδρομή των επαγγελματιών του νησιού». Όπως υπογραμμίζεται, εξάλλου, στον τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό της Σκοπέλου, «η συμμετοχή σε επιπλέον εκθέσεις τουρισμού μικρότερων αγορών θα εξαρτηθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση που θα προκύψει από την συνεισφορά των επαγγελματιών του νησιού».

Μεταξύ των βασικών στόχων που τίθενται είναι παράλληλα η βελτίωση της συνεισφοράς του τουρισμού στην αύξηση των εσόδων και στο κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων, όσο και στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η καθιέρωση της Σκοπέλου ως δημοφιλή προορισμού τόσο για τους επισκέπτες του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, με παράλληλη δυνατότητα αγροτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η ενθάρρυνση και βελτίωση της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων ελιάς και δαμάσκηνου σε συνδυασμού με επί τόπου τυποποίηση, εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική ώθηση σε σχέση με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Τέλος, θα συνεχιστεί και φέτος ο θεσμός του εκπτωτικού κουπονιού, με περισσότερα αντίτυπα ελληνικών και αγγλικών καρτών, καθώς επίσης και οι πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την Σκόπελο ως γαμήλιο προορισμό. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, στο καινούριο site www.skopelos.gr θα υπάρχει ξεχωριστή θεματική ενότητα που θα παρουσιάζει τη Σκόπελο ως γαμήλιο προορισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου