ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εθελοντική εργασία αντί φυλακής

εθελοντική-εργασία-αντί-φυλακής-79783
Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο δίνει την δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας σε καταδικασθέντες για αδικήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, εντάχθηκαν πρόσφατα οι Δήμοι Σκοπέλου και Αλοννήσου. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση που κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι τομείς της κοινωφελούς εργασίας για τον Δήμο Σκοπέλου περιλαμβάνουν τις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π, ενώ στον Δήμο Αλοννήσου, αντίστοιχα, περιλαμβάνουν διάφορους τομείς. Όπως ορίζει ο νόμος, σε περίπτωση που οι καταδικασθέντες δηλώσουν στο δικαστήριο ότι αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό, εναλλακτικά το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την παροχή κοινωφελούς εργασίας, για συγκεκριμένο αριθμό ωρών, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μην οδηγηθούν στην φυλακή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, υπογραμμίζει ότι «υποβάλλαμε αίτημα προκειμένου να ενταχθούμε σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να δώσουμε την ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα και αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό, να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Για να μην οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα, στην φυλακή, θα έχουν πλέον την ευκαιρία να εργάζονται εθελοντικά στο Δήμο Σκοπέλου, για όσο διάστημα ορίζει η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκισή τους» προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην «Οργάνωση της παροχής κοινωφελούς εργασίας. Διαδικασία επιλογής, ανάθεση και επίβλεψη της σχετικής εργασίας» συνυπογράφεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας και Δικαιοσύνης. Οι επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου εντάχθηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα, υιοθετώντας στην πράξη τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να βοηθηθούν, σε εποχές κρίσης, κάτοικοι του νησιού που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται άμεσα και ήδη έχει κοινοποιηθεί, προκειμένου να καταστεί ευρύτερα γνωστό.

Αντίστοιχες δράσεις θα αναπτυχθούν, αντίστοιχα και στον Δήμο Αλοννήσου κι όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης «θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό, πρωτοποριακό και θετικό ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διότι αφορά ειδικές κατηγορίες καταδικασθέντων, κυρίως για οικονομικά ζητήματα. Δεν αφορά ποινικά αδικήματα, αλλά παραβάσεις που είναι μετατρέψιμες σε χρηματικά ποσά» διευκρινίζει ο ίδιος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σε επίπεδο Αλοννήσου τουλάχιστον, αλλά, το αίτημα υποβλήθηκε έγκαιρα από τον κ. Βαφίνη, προκειμένου «να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα, κυρίως τώρα, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου οι καταδικασθέντες για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων να έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντικά εργασία σε Δήμους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αντίστοιχο με το ποσό που αδυνατούν να καταβάλουν, ενώ όπως τονίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου «μόλις λάβαμε την σχετική ενημέρωση στην αρχή της θητείας μας, αμέσως εκδηλώσαμε ενδιαφέρον, για να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου