ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γραφείο εθελοντισμού στο Δήμο Σκιάθου

γραφείο-εθελοντισμού-στο-δήμο-σκιάθο-83137

Τίθεται σε λειτουργία το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Σκιάθου και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι, για τον συντονισμό των δράσεων για τα Χριστούγεννα, όσον αφορά τη βοήθεια σε άπορους κατοίκους του νησιού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί πρόταση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, που κατατέθηκε σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου «ο Δήμος Σκιάθου αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού όλων των εθελοντικών δράσεων» και προσθέτει «οι εθελοντικές προσπάθειες όλων των Συλλόγων είναι επιθυμητές και χειροκροτούνται».

Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «είναι ευχάριστο το ότι όλοι οι Σύλλογοι είναι δραστήριοι και μάλιστα ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε και ο Δήμος Σκιάθου αναλαμβάνει τον συντονισμό αυτών των προσπαθειών, για να είναι επιτυχημένες».

Αποστολή του γραφείου θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εθελοντικού έργου, που αφορά στους τομείς δράσης : Κοινωνική αλληλεγγύη, Προστασία του περιβάλλοντος, Πολιτική προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών, Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός. Παράλληλα, το ίδιο γραφείο θα συντάσσει προτάσεις χρηματοδότησης εθελοντικών δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών από τον λογαριασμό Αλληλεγγύης, τις οποίες θα υποβάλλει για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων και των στόχων που τίθενται, συγκαταλέγονται η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων συναφών δράσεων. Ο σχεδιασμός επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών, καθώς επίσης η δημιουργία και λειτουργία τράπεζας πληροφοριών στην οποία θα κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις και προβλήματα από την τοπική κοινωνία που θα μπορούν να αντιμετωπίζονται εθελοντικά και θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από εμπειρίες σχετικές με τον εθελοντισμό από άλλα σημεία της χώρας ή από βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

Βασικό σημείο είναι επίσης η τήρηση μητρώου εθελοντών, η καταγραφή, χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις, η στήριξη και ο συντονισμός εθελοντικών πρωτοβουλιών των αυτοτελών εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών μέσα από το Μητρώo Εθελοντών, η ανάληψη πρωτοβουλιών για εθελοντικές δράσεις και, τέλος, η κατάρτιση μελετών και προτάσεων για την χρηματοδότηση ή κάθε είδους παροχή βοήθειας εθελοντικών δράσεων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου