ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μηδενικές αυξήσεις

μηδενικές-αυξήσεις-87820

Ποικίλες θέσεις διατυπώθηκαν στην διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου με αφορμή την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μηδενικές αυξήσεις, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν σε ορισμένες περιπτώσεις την εφαρμογή περαιτέρω μειώσεων. Όπως υπογραμμίστηκε μάλιστα από την μειοψηφία, η περίοδος της οικονομικής ύφεσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού γενικότερα, και των επαγγελματιών ειδικότερα και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η μείωση των Δημοτικών τελών, κυρίως δε των ανταποδοτικών.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης υπογράμμισε ότι «είναι φύσει αδύνατη η μείωση των ανταποδοτικών τελών, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Εξάλλου, προσέθεσε ο ίδιος, είμαστε τουριστικός Δήμος και πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες παροχές και προς τους ντόπιους και στους επισκέπτες του νησιού. Γι’ αυτό τον λόγο, προσέθεσε, εισηγούμαστε να παραμείνουν ως έχουν τα Δημοτικά τέλη». Παράλληλα ο Δήμαρχος Σκιάθου επεσήμανε ότι «είμαστε από τους λίγους Δήμους που, παρόλη την κρίση και παρά τις σημαντικές περικοπές των ΚΑΠ, που κυμαίνονται σε ποσοστό 64% σε διάστημα δύο ετών, έχουν μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ τα χρέη του Δήμου και όλων των νομικών προσώπων και λειτουργούμε».

Στην διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης διατυπώθηκε, εξάλλου, πρόταση για περαιτέρω μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, τουλάχιστον κατά 20%, προκειμένου να βοηθηθούν οι επαγγελματίες του νησιού, καθώς και στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Όπως αναφέρει μάλιστα στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και μέλος της μείζονος μειοψηφίας Φώτης Κοφινάς «τον χειμώνα είναι δυσβάσταχτα τα έξοδα, ενώ παράλληλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίρια, οικίες ή καταστήματα, καταβάλουν εις τριπλούν τα τέλη καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού». Όπως εκτιμά ο ίδιος «το πάγωμα τελών δεν βοηθάει την κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι έπονται κι άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος με απόφαση των τροϊκανών», καταθέτοντας παράλληλα πρόταση «να αφαιρεθεί από το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ το ειδικό τέλος που προβλέπεται για την εκτέλεση έργων».

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε, τέλος, η απόφαση που έλαβε τις προηγούμενες μέρες το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να περιέλθει στο Ταμείο η διαχείριση της χερσαίας ζώνης, η οποία λογίζεται ως τουριστικός λιμένας και ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση του τουριστικού λιμένα της Σκιάθου, η χωροθέτηση του οποίου έγινε το 1999, δεν έχει περιέλθει ακόμη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Μεταξύ των βασικών σημείων στα οποία θα δοθεί, εξάλλου, προτεραιότητα, είναι η επισκευή του τμήματος του λιμανιού που έχει υποστεί υποσκαφή, η πυρασφάλεια και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε πρώτη φάση προκειμένου να καταστεί λειτουργικό, καθώς και η εκμίσθωση του κυλικείου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο πρόσδεσης των ιπτάμενων δελφινιών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου