ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Την επωνυμία «Αίγα φυλής Σκοπέλου»

την-επωνυμία-αίγα-φυλής-σκοπέλου-100726

Χαρακόπουλου με το προεδρείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου

Συνάντηση με το προεδρείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής γίδας Σκοπέλου είχε χθες το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν θέματα που αφορούν στις «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του μέτρου 2.1.4 και ειδικότερα η δράση 1.2 για τη βιολογική κτηνοτροφία, καθώς επίσης η ειδική δράση 3.1 για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν τη συνέχιση της δράσης 3.4 «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία» του μέτρου 2.1.4 και τη σύσταση ενός φορέα, με την επωνυμία «Αίγας Φυλής Σκοπέλου», για τη διαχείριση του μέτρου.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ, και ειδικότερα την ένταξη της βελτιωμένης φυλής αίγας Σκοπέλου σε κωδικό αποζημίωσης αυτοχθόνων-βελτιωμένων φυλών. Επίσης αναφορά έγινε στις δυσχέρειες ως προς την αδειοδότηση λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου 4056/2012.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση των προβλημάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ.

Χαρακτηριστικά σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιφέρειας. Η ανατροπή του ελλειμματικού ισοζυγίου ζωοκομικών προϊόντων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα στήριξης της κτηνοτροφίας ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τη διατήρηση των αυτοχθόνων φυλών της ελληνικής κτηνοτροφίας που εγγυάται τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Νικολάου, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κ. Ιωάννης Γκρίνιας, τα μέλη του συνεταιρισμού, κ. Απόστολος Κουτικλιάς, κ. Απόστολος Κωνσταντάς, κα Βασιλική Κοντογιώργου και κα Ελένη Ηλία καθώς και η παραγωγός, κα Αγλαΐα Διακουμή και ο γεωπόνος, κ. Γεώργιος Παχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου