ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δέκα τόνοι συσκευές προς ανακύκλωση

δέκα-τόνοι-συσκευές-προς-ανακύκλωση-103818
Δέκα τόνοι άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών έχουν συγκεντρωθεί στην Σκόπελο, προκειμένου να δοθούν προς ανακύκλωση στο προσεχές διάστημα. Οι κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές, οικιακής χρήσεως και μη, έχουν συγκεντρωθεί σε δύο μεγάλα κοντέινερς, τα οποία είναι τοποθετημένα στην Σκόπελο και το Νέο Κλίμα, αντίστοιχα, γι’ αυτό τον σκοπό. Στο μεταξύ, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος λαμπτήρων, οι οποίοι θα δοθούν επίσης για ανακύκλωση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στον Δήμο Σκοπέλου, με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εδραίωση ανάλογων πρωτοβουλιών, με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα περίπου χρόνο είχε συγκεντρωθεί αντίστοιχη ποσότητα άχρηστων συσκευών, οι οποίες δόθηκαν για ανακύκλωση, ενώ στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διεύρυνση των παραπάνω πρωτοβουλιών. Βασικό ζητούμενο «είναι η αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς του τοπικού πληθυσμού. Τα πρόστιμα που έχουμε θεσπίσει δεν έχουν αποσκοπούν στην τιμωρία των παραβατών, δεν είναι αυτός ο στόχος μας» υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Φύβγας. Όπως τονίζει παράλληλα ο ίδιος «είναι ουσιαστικής σημασίας η συνεργασία του κόσμου στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό τον λόγο θεσπίσαμε πρόστιμα σε όσους ρίπτουν απορρίμματα στους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών».

Παράλληλα όμως, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, που κατά περίπτωση φθάνουν έως 3.000 ευρώ, σε όσους εναποθέτουν άχρηστες οικιακές συσκευές παντός είδους, σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει άμεση σχέση με την πρωτοβουλία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που θεσπίστηκε από πέρυσι με επιτυχία. Ο νέος κανονισμός καθαριότητας και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, με την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου, θεσπίστηκαν «προκειμένου να αλλάξει μια παλιά νοοτροπία και η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το νησί, σε διάφορα σημεία, λόγω της εναπόθεσης άχρηστων συσκευών σε δημόσιους χώρους» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Φύβγας.

Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό, απαγορεύεται η ανάμειξη μικρών οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με οικιακής προέλευσης απόβλητα εντός των κάδων απορριμμάτων ή των μπλε κάδων ανακύκλωσης ή η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές επί των οδών ή των πεζοδρομίων, εκτός κι αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας για την ώρα της αποκομιδής, ενώ απαγορεύεται επίσης η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αρκούντως αυστηρό πλαίσιο, το οποίο «είναι αναγκαίο για την προστασία του περιβάλλοντος» καταλήγει ο κ. Φύβγας. Στην παρούσα μάλιστα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας γύρω από τις παραμέτρους και τις επιμέρους ενότητες του κανονισμού καθαριότητος και μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, που περικλείει ενημερωτικές δράσεις και στα σχολεία του νησιού, θα αρχίσουν να επιβάλλονται άμεσα, τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία θεσπίζονται για πρώτη φορά στο νησί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου