ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κινδυνεύει το στέκι των διασήμων στη Σκόπελο

κινδυνεύει-το-στέκι-των-διασήμων-στη-σ-135786

«Λουκέτο» στην πιο διάσημη ταβέρνα στη Σκόπελο, που αποτελεί αγαπημένο «στέκι» του Ρόμπερτ ντε Νίρο και άλλων διασήμων του Χόλιγουντ, αναμένεται να βάλει λουκέτο λόγω γραφειοκρατείας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», δικαστικό αγώνα στο Ευρωδικαστήριο δίνει οικογένεια από τη Σκόπελο για να μην καταλήξει η έκταση που κατέχει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Από τα τραπέζια της έχουν… «παρελάσει» τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας σόου μπιζ, από τον Πιρς Μπρόσναν και το καστ του «Μάμα Μία» μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Τζον Τραβόλτα.

Εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, η ψαροταβέρνα «Παλιό Καρνάγιο» στο Γλυστέρι της Σκοπέλου αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των διάσημων σταρ που επισκέπτονται τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Όμως την ιδιοκτησία της οικογένειας Κοσμά αμφισβητεί η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, η οποία ύστερα από εκατοντάδες χρόνια καλής γειτονίας, το 2004 αποφάσισε να καταθέσει αγωγή κυριότητας στον ιδιοκτήτη Γιώργο Κοσμά, διεκδικώντας από τη γη του μια μικρή μακρόστενη λωρίδα με «πρόσωπο» μόλις λίγα μέτρα στην άκρη της παραλίας – πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκεται η διάσημη ταβέρνα.

Όλη η υπόλοιπη έκταση που συνορεύει με την παραλία έχει αποκτηθεί από τη Μονή, αν όχι με τίτλο προ της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, τότε σίγουρα με χρησικτησία, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η διεκδίκηση της Μονής δικαιώθηκε στα ελληνικά δικαστήρια, αφού οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν έλαβαν υπόψη τους τα συμβόλαια αγοραπωλησίας του οικοπέδου που κρατούν από το 1883, ούτε έκαναν δεκτή την αίτηση των εναγομένων για πραγματοποίηση αυτοψίας.

«Για να πείσουν τους δικαστές, οι μοναχοί μετακίνησαν στα χαρτιά το κτήμα μας μέσα στο δικό τους», λέει ο γιος της οικογένειας Ευάγγελος Κοσμάς, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πώς η Δικαιοσύνη αμφισβητεί την ιδιοκτησία τους για την οποία έχουν συμβόλαιο και πραγματική ανενόχλητη χρήση από το 1909, οι δε προκάτοχοί τους, από τα έτη 1902, 1883 και πίσω… ως τα χρόνια του Οθωνα.

Τη διεκδίκηση της Μονής Μεγίστης Λαύρας δικαίωσε και ο Άρειος Πάγος. Μάλιστα στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, στην οικογένεια επιδόθηκε προς εκτέλεση η απόφαση του Πρωτοδικείου, που περιγράφει ένα «ανύπαρκτο» ακίνητο.

«Η αυτοψία θα έλυνε το πρόβλημα, διότι θα συνειδητοποιούσε αμέσως κανείς τη… μετακίνηση που υπέστη το επίδικο οικόπεδο. Τα σύνορα της ιδιοκτησίας που θα βρει όποιος έρθει είναι άλλα από αυτά που δικαιώνουν τη Μονή!», λέει η οικογένεια Κοσμά. Για να μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση, η οικογένεια ήδη προσέφυγε, καταρχήν με αίτηση λήψης ασφαλιστικού μέτρου και κατ’ επέκταση με προσφυγή που θ’ ακολουθήσει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου