ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επί τέσσερα χρόνια πλήρωναν τα ενοίκια των κλειστών γραφείων του καταργημένου ΤΑΞΥ στη Σκιάθο!!!

επί-τέσσερα-χρόνια-πλήρωναν-τα-ενοίκι-135808

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου το ΙΚΑ να ξενοικιάσει κτήριο στη Σκιάθο, στο οποίο δεν λειτουργούσε καμία υπηρεσία παρά μόνο φυλασσόταν το αρχείο του ΤΑΞΥ (πρώην ασφαλιστικού φορέα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ) και για το οποίο κάθε μήνα οι οικονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος κατέβαλλαν μόνο για το μίσθωμα 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της αδιαφορίας και της ανοργανωσιάς να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ μόνο για ένα γραφείο ασφαλιστικού οργανισμού στο νησί της Σκιάθου.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα σε πανελλαδική προβολή αποδεικνύει ότι οι αιμματοβαμένοι φόροι των πολιτών εξακολουθούν να πέφτουν στον πίθο των Δαναΐδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Την ώρα που για μία ακόμη φορά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι υφίστανται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ… χάνονται στο δρόμο… εξαιτίας των μισθωμάτων που δαπανά το Δημόσιο χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανάγκη στέγασης υπηρεσιών.

Το ΤΑΞΥ από το 2008 έχει ενταθεί στο ΙΚΑ, παρ ’όλα αυτά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια το ΙΚΑ δαπάνησε 50.000 ευρώ περίπου σε μισθώματα… για να κρατά ένα χώρο που φυλασσόταν το αρχείο του ταμείου. Μόλις πριν από μία εβδομάδα από το ΙΚΑ του Βόλου κινήθηκε η σχετική διαδικασία για να ξενοικιαστεί το κτήριο και το αρχείο να μεταφερθεί στο Βόλο σε ειδικό χώρο στο ΙΚΑ Βόλου, όπου φυλάσσεται και το αρχείο των υπηρεσιών του Ιδρύματος τοπικά.

«Κανείς δεν είχε ασχοληθεί τόσα χρόνια με αυτό το θέμα και το ΙΚΑ συνέχιζε επί τέσσερα χρόνια να πληρώνει τζάμπα λεφτά, λες και περισσεύουν πλέον» επεσήμανε με δηκτικό τρόπο υπηρεσιακός παράγοντας του Ιδρύματος όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Για τις ανάγκες επίσης των Βορείων Σποράδων το ΙΚΑ πληρώνει μίσθωμα για τις υπηρεσίες τις δικές του στη Σκιάθο το ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως, το οποίο επαναπροσαρμόστηκε από τον τρέχοντα μήνα στα 1.100 ευρώ για το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης που πλέον θα λειτουργεί εκεί, ενώ στη Σκόπελο το μίσθωμα του κτηρίου για τις ανάγκες του ΙΚΑ ανερχόταν στα 1.800 ευρώ, επαναπροσαρμόστηκε στα 1.500 ευρώ επίσης εν όψει της λειτουργίας πλέον του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνολικά δε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες το κόστος για τις Β. Σποράδες κυμαινόταν από 6.000 έως 8.000 ευρώ μηνιαίως.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που δαπανώνται «ελαφρά τη καρδία» δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακόμη και ενώ υποτίθεται έχει ξεκινήσει μία διαδικασία περικοπής δαπανών από όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς για να ελαφρυνθούν τα δημόσια έξοδα.

Το ΙΚΑ στο Νομό Μαγνησίας επίσης πληρώνει τα «μαλλιοκέφαλά» του χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες την λειτουργία των υπηρεσιών του, και στον Αλμυρό, αφού καταβάλλονται μισθώματα για δύο διαφορετικά ακίνητα. Στο ένα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και στο δεύτερο τα ιατρεία του ΙΚΑ. Συνολικά κάθε μήνα το ΙΚΑ καταβάλλει για τον Αλμυρό το ποσό των 8.000 ευρώ για τη μίσθωση των δύο ακινήτων, ενώ με τις λειτουργικές δαπάνες (ΔΕΗ, θέρμανση, ΟΤΕ) το «κονδύλι» πλησιάζει τις 13.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος δεν γινόταν καμία κουβέντα… περί μετεγκατάστασης ή συγκατοίκησης των δύο κλάδων.

Η έλλειψη ωστόσο κονδυλίων και το γεγονός ότι το ταμείο του ΙΚΑ έχει «χτυπήσει» κόκκινο υποχρεώνουν πλέον τους αρμοδίους σε δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ήδη έγινε κρούση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και ο Διοικητής έκανε αποδεκτή την πρόταση ώστε τα ιατρεία του ΙΚΑ Αλμυρού να μεταφερθούν και να συστεγάζονται στο κτήριο που λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αλμυρού.

Σχέδιο και για αξιοποίηση ακινήτων

Στο μεταξύ ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ στη Μαγνησία. Η Διοίκηση του Ιδρύματος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ξεκινά να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον τοπικό σύλλογο κατά καιρούς στις εκάστοτε Διοικήσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν εξεταστεί σε αντίθεση με την παρούσα φάση που δείχνει μονόδρομος.

Στην κατοχή του ΙΚΑ στη Μαγνησία σε ακίνητη περιουσία σύμφωνα με μία καταγραφή που έχει κάνει ο τοπικός σύλλογος περιλαμβάνονται ένα μεγάλο οικόπεδο 7 και πλέον στρεμμάτων στην Αγριά, το μεγάλο οικόπεδο στα Ζαχαρόπηκτα, μία τριώροφη οικοδομή στην οδό Χατζηαργύρη όπου παλιά στεγάζονταν τα οδοντιατρεία και ένα ακόμη στην διασταύρωση των οδών Ι. Καρτάλη με Δεληγιώργη που μισθώνεται για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Πολλές φορές μάλιστα ο τοπικός σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ βγήκε μπροστά κάνοντας άπειρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην κεντρική διοίκηση, ζητώντας να βρεθεί μία λύση στο θέμα και επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πώληση ακινήτων φιλέτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για «ένα κομμάτι ψωμί», όπως τονίζεται, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε αυτή η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ιδρύματος που σήμερα αιμορραγεί πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ να δαπανά μεγάλα ποσά επειδή λόγω κωλυσιεργίας οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση των όρων των συμβολαίων μισθώματος και προχώρησαν σε αναπροσαρμογές μισθώματος χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Το ΙΚΑ πάντως σε δεύτερη φάση και πάντα στο πλαίσιο της αξιοποίησης θα επιχειρήσει μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων μέσω της εγκατάστασης συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε στα κτήρια που στεγάζουν τις κεντρικές του υπηρεσίες είτε στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου