ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καταργούναι οι ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου

καταργούναι-οι-δου-σκιάθου-και-σκοπέλ-144942

Σε δημοτικούς χώρους θα στεγαστούν οι νέες δομές που θα αντικαταστήσουν από 1ης Νοεμβρίου τις υπό κατάργηση ΔOY, οι οποίες λειτουργούν επί σειρά ετών στην Σκιάθο και την Σκόπελο.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο του Υπουργείου Εσωτερικών, που υπαγορεύεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα δημιουργηθούν γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών τα οποία θα εξειδικεύονται στην επίλυση φορολογικών θεμάτων, εις αντικατάσταση των δομών που θα καταργηθούν, ενώ το λειτουργικό κόστος θα αναλάβουν αντίστοιχα οι Δήμοι Σκιάθου και Σκοπέλου.

Οι επικεφαλής των νησιών απάντησαν καταφατικά στο κατεπείγον έγγραφο που τους κοινοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες από την πολιτεία, αποδεχόμενοι την πρόταση στέγασης της νέας δομής σε Δημοτικό χώρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολυάριθμων φορολογούμενων κατοίκων των νησιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, δεδομένου ότι εξέπνεε η κατατακτήρια ημερομηνία που δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείου προς τους Δήμους, προκειμένου να αποφανθούν εάν αποδέχονται την παραπάνω πρόταση.

Σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, και η οποία κοινοποιήθηκε άμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών-Διεύθυνση Οικονομικών, θα παραχωρηθεί χώρος για την στέγαση του γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί «η καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών της Σκιάθου» όπως υπογραμμίστηκε.

Το βασικό σημείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους επικεφαλής των νησιωτικών Δήμων, γενικότερα, είναι το κόστος μετάβασης των πολιτών στον Βόλο για την ρύθμιση των φορολογικών τους υποθέσεων αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που συνεπάγεται η παντελής απουσία δημόσιας οικονομικής εφορίας.

Με αυτό το σκεπτικό, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου συνηγόρησε υπέρ της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το νέο γραφείο φορολογικών υποθέσεων, το οποίο, σημειωτέον, δεν θα έχει την μορφή της ΔΟΥ, εκτιμώντας ότι είναι πρακτικά εφικτή η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής στο νησί.

Με αφορμή την χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση, η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου δήλωσε τα εξής : «Πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει την λειτουργία των ΔΟΥ και σίγουρα θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες αλλά παράλληλα φοβούμαστε ότι το κλείσιμο της ΔΟΥ σε συνέχεια του κλεισίματος του Ειρηνοδικείου Σκιάθου, των υπηρεσιών του ΟΤΕ, του κλεισίματος του ΙΚΑ κλπ θα οδηγήσει στην ερήμωση του νησιού τους χειμερινούς μήνες. Υπερψηφίσαμε την πρόταση, προσθέτει η ίδια, γιατί η δαπάνη που θα προκύψει για τον Δήμο είναι πολύ μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Στη Σκόπελο

Σειρά συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν εξάλλου χθες και στο Δήμο Σκοπέλου, προκειμένου να δοθεί εμπρόθεσμα η απάντηση για το ίδιο θέμα. Οι επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου θα παραχωρήσουν επίσης χώρο που διαθέτει τις αντίστοιχες υποδομές, για την λειτουργία γραφείου φορολογικής εξυπηρέτησης πολιτών στην Σκόπελο, το οποίο κρίνεται αναγκαίο, δεδομένου ότι μέσω της ίδιας δομής θα εξυπηρετηθούν και οι κάτοικοι της Αλοννήσου.

«Αποστείλαμε ήδη από χθες απαντητική επιστολή στο Υπουργείο, γνωστοποιώντας την πρόθεσή μας να αποδεχτούμε ως Δήμος την στέγαση του νέου γραφείου που θα έχει ουσιαστικά την μορφή ΚΕΠ, που θα επιλύει τις φορολογικές υποθέσεις των κατοίκων τόσο της Σκοπέλου, όσο και της Αλοννήσου» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής.

Παρά το γεγονός ότι οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων με κυρίαρχο το οικονομικό, λόγω της διαρκούς μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, εντούτοις, συνηγορούν υπέρ της φιλοξενίας των νέων γραφείων που θα ειδικεύονται στην φορολογική εξυπηρέτηση των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του τοπικού πληθυσμού και το κόστος που συνεπάγονται οι συνεχείς μετακινήσεις προς την χερσαία Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου