ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εργα 6,3 εκατ. στις Σποράδες

εργα-63-εκατ-στις-σποράδες-155453
Εργα συνολικού προϋπολογισμού 6,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, περιλαμβάνουν τα προγράμματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης που συζητήθηκαν προχθές στην διάρκεια των παράλληλων συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων Σκοπέλου και Αλοννήσου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που θα προωθηθούν προς υλοποίηση με πόρους του ΕΣΠΑ, ανέρχονται στο ποσό των 3. 824.000 ευρώ ειδικότερα για την Σκόπελο και όπως υπογραμμίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα δοθεί παράλληλα έμφαση σε δύο αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, με στόχο να καταστούν προσβάσιμοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Μεταξύ των έργων που προτείνει προς υλοποίηση ο Δήμος Σκοπέλου, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, εντάσσονται : παιδική χαρά στην Σκόπελο και την Γλώσσα, ασφαλτοστρώσεις δρόμων, ανακατασκευή καλντεριμιών, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στο Λουτράκι, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑΣ,
σήμανση του Δήμου με περιβαλλοντική-πολιτιστική πρωτοβουλία, διαδραστική ηλεκτρονική προώθηση τουριστικού προϊόντος και άλλα. «Πρόκειται για έργα υποδομών και ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών του νησιού» υπογραμμίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Γιώτα Αγγελέτου.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό διότι είναι οι μόνες επενδύσεις που μπορούν πλέον να γίνουν, δεδομένου ότι εκτός από τους πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, δεν έχουμε άλλη διέξοδο». Εξηγώντας την ευρύτερη φιλοσοφία της πρότασης που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Σκοπέλου, ο κ. Μιχελής τονίζει ότι «τα έργα έχουν κατανεμηθεί με τρόπο ώστε να ωφεληθεί όλο το νησί, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον προϋπολογισμό και τις προϋποθέσεις που θέτει το σχέδιο της περιφέρειας».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Ραμαντάνης, επεσήμανε ότι «πρέπει να δοθεί πρωτίστως έμφαση στην βελτίωση της οδοποιίας μέσα στους οικισμούς και να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν». Παράλληλα ο κ. Ραμαντάνης τόνισε ότι εξίσου αναγκαία είναι η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, εκτιμώντας ότι πρέπει επίσης να γίνει καλύτερη διαχείριση του χώρου πάρκινγκ, προκειμένου να λειτουργεί καλύτερα το νησί στην διάρκεια της θερινής περιόδου.
Ο Δήμος Αλοννήσου
Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αλοννήσου, που συζητήθηκε προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη έτσι ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε και να εκτελέσουμε έργα τα οποία είναι σημαντικά για την Αλόννησο και τα οποία δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με άλλο τρόπο. Αφενός διότι δεν υπάρχουν χρήματα από ίδιους πόρους και αφετέρου διότι δεν πραγματοποιούνται ανοιχτές προσκλήσεις από το ΕΣΠΑ για συγκεκριμένο είδος έργων».

Στην λίστα των προτεινόμενων προς υλοποίηση έργων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα οδοποιίας, προσθήκες σχολικών αιθουσών, πάρκιγκ, αποχετευτικά ομβρίων, δημιουργία χώρου πρασίνου κλπ. «Είναι έργα που θα βοηθήσουν το νησί να αναπτυχθεί και με την συνεργασία του τεχνικού συμβούλου που έχει προκύψει μετά τον πρόχειρο διαγωνισμό που διενεργήσαμε πριν δέκα μέρες με την χρηματοδότηση της ΜΟΔ, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης των παραπάνω έργων, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να είναι έτοιμα για δημοπράτηση» επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Βασικά σημεία του προγράμματος που έχει καταρτισθεί από τον Δήμο Αλοννήσου είναι ειδικότερα, η βελτίωση της πρόσβασης σε παραλίες του νησιού, η δημιουργία συμπληρωματικών αιθουσών και μια επιπλέον αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για το Δημοτικό Σχολείο, καθώς και η δημιουργία πάρκινγκ στην παλιά Αλόννησο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου