ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απώλειες νερού 30% στη Σκιάθο

απώλειες-νερού-30-στη-σκιάθο-161348

Αίτημα πολλών ετών αποτελεί για τη Σκιάθο η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης με αντίστοιχο καινούργιο σύγχρονων προδιαγραφών, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της απώλειας ύδατος, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό 30% στο υφιστάμενο δίκτυο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Το κόστος του συγκεκριμένου έργου, που συγκαταλέγεται στα έργα πνοής της Σκιάθου, αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου βασικός στόχος των επικεφαλής του νησιού είναι η ένταξή του σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δη στο ΕΣΠΑ. «Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου και γι’ αυτό τον λόγο καταβάλλουμε προσπάθειες για την υλοποίησή του. Γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο έργο, με στόχο να δημοπρατηθεί έως τον Μάιο του 2013» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου κ. Χρήστος Μασούρος. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος «η μελέτη του έργου είναι έτοιμη προς υλοποίηση και απομένει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Η αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων με καινούργιες, είναι σημαντικό, χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημοσίευσε την δημοπράτηση του έργου σύνδεσης της νέας γεώτρησης του Αγίου Αντωνίου με την υφιστάμενη δεξαμενή του Αγίου Φανουρίου, που αποτελεί εξίσου βασικό αίτημα του νησιού.
Η δημοπράτηση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα και όπως τονίζει ο κ. Μασούρος «θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στην προγραμματική και την αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου, που είναι εξίσου σημαντικό έργο, προκειμένου να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα του υδραργύρου, που εμφανίζει αυξημένες τιμές κατά περιόδους».
Όπως εκτιμάται δηλαδή, η εξάλειψη των διαρροών που σημειώνονται λόγω παλαιότητας του δικτύου, σε συνάρτηση με την σύνδεση της νέας γεώτρησης με την υφιστάμενη δεξαμενή του Αγίου Φανουρίου, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επίλυση δύο βασικών προβλημάτων του νησιού, που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα του νερού.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταγραφής, με υπόγεια κάμερα, του υπόγειου χάρτη του νησιού, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράνομες συνδέσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Μασούρος «διακόπτεται άμεσα, όποια παράνομη σύνδεση πέσει στην αντίληψή μας».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου, προβλέπεται να εφαρμοστούν άμεσα ειδικές ελαφρύνσεις, προς όφελος των οικονομικά αδυνάτων κατοίκων του νησιού. Το συγκεκριμένο μέτρο, που υπάγεται στις εν γένει κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και προβλέπει σημαντικές μειώσεις, αλλά και απαλλαγές, τελών, οι οποίες θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική επιτροπή. «Συγκαλείται άμεσα η επιτροπή που θα αξιολογεί την κάθε περίπτωση και από την πλευρά μας, καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου, θα εισηγούμεθα την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων και από άλλα κονδύλια, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου