ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιγμα τεχνογνωσίας της Σκοπέλου

ανοιγμα-τεχνογνωσίας-της-σκοπέλου-167192

Προοπτικές συνεργασίας με τη γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγονται για τον Δήμο Σκοπέλου, μετά την συμμετοχή του Δημάρχου του νησιού κ. Μιχελή, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Λαγκαδά. Στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, με την συμμετοχή και της Γερμανικής πλευράς, υπογράφηκε παράλληλα συμφωνία-πλαίσιο με στόχο την συνεργασία της Γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης με την αντίστοιχη Ελληνική. Η συμφωνία-πλαίσιο αφορά τις τέσσερις βόρειες περιφέρειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας. Φορείς διοργάνωσης του παραπάνω συνεδρίου ήταν το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με το Δήμο Λαγκαδά, με την συνεργασία της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και των περιφερειακών ενώσεων των Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Στο μεταξύ εστάλη αναλυτικό ερωτηματολόγιο στους Δήμους, το οποίο αναφέρονταν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα τουρισμού, απορριμμάτων και αποβλήτων, ύδρευσης και αποχέτευσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συνεργασία, σε επίπεδο τεχνογνωσίας, με την Γερμανική πλευρά, θα έχει επίσης ως αντικείμενο την αποτελεσματική οργάνωση διοίκησης των Δήμων, στον κοινωνικό και υγειονομικό τομέα, στην κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό, την νεολαία, την παιδεία, τον αθλητισμό κι ένα ευρύ ακόμη πεδίο δραστηριοτήτων.

Στις προθέσεις των εμπνευστών της παραπάνω πρωτοβουλίας, είναι η αποστολή ομάδων ειδικών, οι οποίοι γνωρίζουν πως υλοποιούνται όλοι οι παραπάνω τομείς στην Γερμανία, στους κατά τόπους Δήμους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους και σε Δήμους της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, δηλώνει υπέρ της παραπάνω συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι χρήσιμο να εξετάσουμε ορισμένα θέματα που είναι βασικά, όπως οι τομείς που αφορούν τα απορρίμματα και τα απόβλητα. Είναι καλό, προσθέτει ο κ. Μιχελής, να δούμε πως χειρίζεται αυτά τα θέματα η Γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση».

Οι κατά τόπους επισκέψεις ειδικών από την Γερμανία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβάνουν και την Σκόπελο κι όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος του νησιού «θα εξεταστούν θέματα όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός και ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη στο μέλλον».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου