ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλλαγή δικτύου ύδρευσης στην παλιά χώρα

αλλαγή-δικτύου-ύδρευσης-στην-παλιά-χώ-169462

Βασικό αίτημα των κατοίκων της παλιάς χώρας Αλοννήσου είναι η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και η αντικατάσταση των παλιών αμιαντοσωλήνων, με σωλήνες σύγχρονων προδιαγραφών. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, η οποία διαθέτει μάλιστα πολλούς ένθερμους φίλους και επισκέπτες στην διάρκεια της θερινής σεζόν.

Η αλλαγή του παλαιού δικτύου είναι πρώτη προτεραιότητα για τους επικεφαλής του νησιού, οι οποίοι αναζητούν χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την ένταξη του έργου. «Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο να χρηματοδοτεί εσωτερικά δίκτυα» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης. Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς την έλλειψη χρηματοδότησης, διότι το κόστος είναι μεγάλο και ως Δήμος είναι φύση αδύνατο να το καλύψουμε με ίδιους πόρους».

Το σημείο που προβληματίζει περισσότερο τους ιθύνοντες είναι η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί, δεδομένου ότι στον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς χώρας απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, ενώ παράλληλα τα παλιά, λιθόστρωτα καλντερίμια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με μια ιστορία πολλών ετών. Κάθε εργασία που πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο οικισμό, γίνεται κατά συνέπεια χωρίς μηχανικά μέσα, χειρονακτικά, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

Σε ορισμένα τμήματα του νησιού, σημειωτέον, έχουν αλλαχθεί οι σωλήνες του παλιού δικτύου, ενώ σε άλλα σημεία, όπως η παλιά Αλόννησος, σε τμήμα του Πατητηρίου και σε ένα επίσης τμήμα στην περιοχή Βότση, παραμένουν ως έχουν τα παλιά εσωτερικά δίκτυα. Βασικό ζητούμενο είναι, κατά συνέπεια, η ένταξη της μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να δρομολογηθούν τα περαιτέρω. «Πρόκειται για έργα με μεγάλο κόστος και ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθούν, είναι η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» τονίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Στο μεταξύ, έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου η πρόταση τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών στην παλιά χώρα της Αλοννήσου. Η έλλειψη δικτύου πυρόσβεσης στην παλιά χώρα είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά μια τουριστική περιοχή. «Στην διάρκεια της θερινής σεζόν είναι φύση αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες εργασίες» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου και προσθέτει «μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση πυροσβεστικών φωλεών σε διάφορα σημεία της παλιάς χώρας που έχουν επιλεγεί, σε συνεργασία τον προϊστάμενο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου