ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Σκιάθο

επενδυτικό-ενδιαφέρον-για-τη-σκιάθο-170989
Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία, για την Σκιάθο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπούν το έδαφος, προκειμένου να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις γης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επεκτείνεται, σημειωτέον, και σε επίπεδο λιμανιού, μετά ειδικά την εκφρασθείσα πρόθεση της πολιτείας να δρομολογήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης 23 λιμανιών της χώρας, μεταξύ δε αυτών και του λιμένα Σκιάθου. Μεγαλοεπιχειρηματίες από τις προαναφερθείσες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την τουριστική μαρίνα του νησιού, αναζητώντας παράλληλα τις κατάλληλες εκτάσεις γης, που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης, εκτιμά ότι οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να αποβούν υπέρ της ανάπτυξης του νησιού, υπό την προϋπόθεση ότι «θα έχουν την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου».
Το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών επιβεβαιώθηκε στην διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen στο νησί. Ο Κινέζος πρέσβης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί φιλοξενούμενος από τον εφοπλιστή κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής του νησιού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την κατασκευή και ύψωση της πρώτης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου και της βύθισης του Υποβρυχίου «Κατσώνης» στη Σκιάθο. Ο κ. Du Qiwen ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής του νησιού περί τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς οι αναπτυξιακές προοπτικές για την Σκιάθο. Στην παρούσα φάση δεν έχει διασαφηνιστεί ποιους τομείς αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα, αλλά οι όποιες λεπτομέρειες εκτιμάται θα τεθούν επί τάπητος στην διάρκεια της επόμενης συνάντησης με τον Κινέζο Πρέσβη.
Όλα τα παραπάνω, σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet, να πραγματοποιεί μελλοντικά τρεις πτήσεις την εβδομάδα στην Σκιάθο, συνδέοντας το νησί με τρία αεροδρόμια της Αγγλίας, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, εφόσον υλοποιηθούν βεβαίως.
Όπως εκτιμούν μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες το θέμα, το επενδυτικό ενδιαφέρον σχετίζεται και με την προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Σκιάθου. Υπενθυμίζεται, δε, ότι με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Σκιάθος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, καθοριστικής σημασίας παράγοντας και κέντρο βάρους σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο είναι η τοπική κοινωνία, διότι «πρέπει να εναρμονίζεται με τις προσδοκίες των κατοίκων του νησιού» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκιάθου.
Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο Επικρατείας προτίθενται να προσφύγουν οι Δήμαρχοι των περιοχών στις οποίες υπάγονται οι λιμένες που θα ιδιωτικοποιηθούν, αναμένοντας προηγουμένως το σχετικό ΦΕΚ, που θα διευκρινίζει τις επιμέρους λεπτομέρειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου