ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μνημείο για την αντίσταση

μνημείο-για-την-αντίσταση-178426

Στους στόχους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου «Δύο Αλέξανδροι»

Η ανάδειξη γνωστών και άγνωστων πτυχών της Σκιαθίτικης ιστορίας εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και τους στόχους του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση δημιουργίας μνημείου αφιερωμένου στα χρόνια της αντίστασης και της σημαντικής δράσης που ανέπτυξε η Σκιάθος. Η πρόταση του Συλλόγου έχει λάβει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και σύμφωνα με το υπάρχον πλάνο, το μνημείο θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του νησιού. «Είναι ένας στόχος ετών που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, προς τιμή των κατοίκων της Σκιάθου, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση» αναφέρει η κ. Κατερίνα Κουρκούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου «Δύο Αλέξανδροι».
Ως φιλόλογος και συγγραφέας, η κ. Κουρκούμπα έχει ερευνήσει τις σελίδες της νεώτερης ιστορίας, οι οποίες σχετίζονται με την αντιστασιακή δράση του νησιού και μάλιστα έχει γράψει σχετικό βιβλίο. Η Σκιάθος, στα χρόνια της Αντίστασης, αλλά και το ’41 ήταν ένα κέντρο του δικτύου διαφυγής συμμάχων και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διαφυγής Ελλήνων και συμμάχων προς την Μέση Ανατολή. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι «κάτοικοι του νησιού υπέφεραν, διώχθηκαν, κάποιοι μάλιστα, φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ άλλοι έχασαν την ζωή τους, αλλά δεν υπάρχει μνημείο που να θυμίζει την προσφορά της Σκιάθου εκείνη την εποχή και γενικά στον συμμαχικό και τον αντιφασιστικό αγώνα» επισημαίνει η κ. Κουρκούμπα.
Γι’ αυτό τον λόγο, θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα σε εμφανές σημείο του νησιού, η οποία θα αναγράφει την φράση : «Προς τιμή των κατοίκων της Σκιάθου για τις θυσίες τους την προσφορά τους στον αγώνα για την διάσωση και την διαφυγή πάνω από 2.000 ελλήνων και συμμάχων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου