ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ στη Σκόπελο

πρόστιμα-έως-3-000-ευρώ-στη-σκόπελο-185905

Τσουχτερά πρόστιμα που κατά περίπτωση (φθάνουν έως 3.000 ευρώ, θα επιβάλλονται από τον Δήμο Σκοπέλου, σε όσους εναποθέτουν άχρηστες οικιακές συσκευές παντός είδους σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει άμεση σχέση με την πρωτοβουλία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που θεσπίστηκε από πέρυσι με επιτυχία και ήδη έχουν συγκεντρωθεί 10 περίπου τόνοι, προκειμένου να ανακυκλωθούν.

O νέος κανονισμός καθαριότητας και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, με την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου, θεσπίστηκαν «προκειμένου να αλλάξει μια παλιά νοοτροπία και η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το
νησί, σε διάφορα σημεία, λόγω της εναπόθεσης άχρηστων συσκευών σε δημόσιους χώρους υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου, κ. Γιώργος Φύβγας.

Σε εποχές κατά τις οποίες προωθείται κάθε μορφή ανακύκλωσης από τον Δήμο Σκοπέλου, συμπεριλαμβανομένων των παντός είδους οικιακών συσκευών, οι ιθύνοντες στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, επικεντρώνουν την προσοχή τους στην εξάλειψη κάθε ρυπογόνου φαινομένου, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του νησιού.

Άλλωστε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν για ανακύκλωση δέκα περίπου τόνοι άχρηστων οικιακών συσκευών, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακυκλώθηκε ανάλογη ποσότητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν τοποθετηθεί ειδικά κοντέινερς σε δημοτικό χώρο του νησιού, όπου εναποτίθενται από τους κατοίκους του νησιού διάφορα είδη για ανακύκλωση «τα οποία ποικίλουν από μικρά παιχνίδια, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έως μεγάλες οικιακές συσκευές»
αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φύβγας.

Όπως προσθέτει παράλληλα ο ίδιος «πρόθεση μας είναι να επεκτείνουμε την ανακύκλωση, σε όλα τα είδη, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλο και άλλα και γι’ αυτό τον λόγο θα προχωρήσουμε στην σύναψη σύμβασης με εταιρεία ανακύκλωσης.

Υπάρχει η βούληση από πλευράς μας και πιστεύω ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μέχρι τον επόμενο μήνα».Τα δύο κοντέινερς με τις οικιακές συσκευές που έχουν συγκεντρωθεί, θα δοθούν για ανακύκλωση τον Οκτώβριο, ενώ στο μεταξύ, θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο επιβολής
τσουχτερών προστίμων σε όσους εναποθέτουν άχρηστες συσκευές σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού.

«Στόχος μας είναι να αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα, με τον καινούργιο κανονισμό λειτουργίας που ψηφίσαμε» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Σκοπέλου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αρκούντως αυστηρό πλαίσιο, το οποίο «είναι αναγκαίο για την προστασία του περιβάλλοντος» καταλήγει ο κ. Φύβγας.

Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό, τέλος, απαγορεύεται η ανάμειξη μικρών οικιακών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με οικιακής προέλευσης απόβλητα εντός των κάδων απορριμμάτων ή των μπλε κάδων ανακύκλωσης ή η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους.

Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές επί των οδών ή των πεζοδρομίων, εκτός κι αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας για την ώρα της αποκομιδής, ενώ απαγορεύεται επίσης η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου