ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ακτομηχανική μελέτη στη Σκόπελο

ακτομηχανική-μελέτη-στη-σκόπελο-241344

Επιστημονική αποστολή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας αναμένεται να επισκεφτεί τον προσεχή Σεπτέμβριο την Σκόπελο, με επίκεντρο τις ακτές του νησιού. Οι μετέχοντες στην συγκεκριμένη επιστημονική εργασία έχουν επιλέξει, μεταξύ άλλων περιοχών και την Σκόπελο, και θα πραγματοποιήσουν καταδύσεις σε διάφορα σημεία του νησιού, προκειμένου να διερευνήσουν τις ακτές του. Η εν λόγω ακτομηχανική μελέτη θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και όπως εκτιμάται θα εμπλουτίσει με ενδιαφέροντα στοιχεία την επιστημονική έρευνα και την εικόνα του νησιού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ αναμένεται ακόμη η υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων. Τα αιτήματα που διατυπώνονται και από τα τρία νησιά είναι πολλά σε σχέση με τις λιμενικές υποδομές, ενώ το συγκεκριμένο θέμα προβληματίζει έντονα και τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου.

Το νησί που φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την προώθηση του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής «η βελτίωση των λιμενικών υποδομών είναι στους στόχους και τις επιδιώξεις μας, και για την υλοποίησή τους θα επιδιώξουμε την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε την υλοποίησή τους μέσω ΣΔΙΤ» μέσω της σύμπραξης, δηλαδή, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η μαρίνα της Σκοπέλου, ειδικότερα, απαιτεί σειρά εργασιών έως ότου ολοκληρωθεί. Ομοίως και στο Έλιος όπου απαιτούνται, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4 εκ. ευρώ περίπου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το λιμάνι και να προσφέρει φιλόξενο περιβάλλον στα σκάφη, χωρίς τον φόβο των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Στο Έλιος προχωρούν οι περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται, ενώ παράλληλα απαιτείται η εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να δημιουργηθεί το υπόλοιπο τμήμα του βραχίονα, που θα καθιστά υπήνεμο το λιμάνι» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής.

Στο μεταξύ, ανάλογες υποδομές απαιτούνται και στο λιμάνι του Λουτρακίου, όπου τα σκάφη ελλιμενίζονται σε πλωτή εξέδρα. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του χρόνιου αιτήματος του νησιού, δηλαδή των σύγχρονων λιμενικών υποδομών, απαιτεί την διάθεση ανάλογων κονδυλίων, τα οποία αναζητούνται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τους ιθύνοντες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου