ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνές συμπόσιο στη Σκόπελο

διεθνές-συμπόσιο-στη-σκόπελο-280444

Θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου με τη συμμετοχή επιφανών επιστημόνων

Διαπρεπείς επιστήμονες θα βρεθούν στην Σκόπελο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1st International Symposium on Restorative Justice and Human Rights) που θα διεξαχθεί στο νησί, στο διάστημα μεταξύ 3ης και 7ης Ιουνίου.

Πρόκειται για υψηλού επιπέδου επιστημονική συνάντηση παγκοσμίου εμβέλειας συμμετεχόντων, στους τομείς της φιλοσοφίας του δικαίου, της εγκληματολογίας, των νομικών επιστημών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προερχομένων από τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Νότιο Αφρική.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρώην Αντιπρύτανις κ. Βάσω Αρτινοπούλου και ο ιδρυτής και γενικός Διευθυντής του οργανισμού Independent Academic Research Studies (IARS) Dr. Theo Gavrielides, με έδρα το Λονδίνο. Οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συμποσίου για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο από τον εκδοτικό οίκο του Καναδά DeSitter Publications.

Η τελετή έναρξης και το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων ακαδημαϊκών θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στο Αρχοντικό Βακράτσα, από εκπρόσωπο του Δήμου Σκοπέλου. Στο μεταξύ ο Δήμος Σκοπέλου έχει ήδη αποστείλει στους συμμετέχοντες επιστολή υποδοχής και σχετικό ενημερωτικό υλικό για το νησί.

Η τελετή λήξης των εργασιών του Παγκόσμιου Συμποσίου θα διεξαχθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Σκοπέλου, την 7η Ιουνίου. Θα προηγηθεί η ξενάγηση των συμμετεχόντων στον αρχαιολογικό χώρο από την Προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου. Το Ασκληπιείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Βορείων Σποράδων, είναι «το μοναδικό ιερό όχι μόνο του Ασκληπιού αλλά γενικά ιερό θεότητας το οποίο έχει εντοπιστεί, ανασκαφεί, μελετηθεί και αναδειχθεί σε επίπεδο νησιών των Βορείων Σποράδων» όπως αναφέρει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες διατυπώνονται από τους διοργανωτές στους επαγγελματίες της Σκοπέλου και την Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου για την υποστήριξη του επιστημονικού γεγονότος. Επίσης, άλλοι φορείς που υποστήριξαν την διοργάνωση του Παγκοσμίου Συμποσίου είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, το Neapolis University of Pafos και ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου «Αργώ». Σημαντικό μνημείο

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ασκληπιείου στον οικισμό της Σκοπέλου, που βρίσκεται στην παραλιακή θέση "Λειβάδι-Αμπελική", αναδείχθηκε στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ/ΠΕΠ Θεσσαλίας κατά τα έτη 2007-2008 και είναι πλέον επισκέψιμος για το κοινό.

Το Ασκληπιείο της αρχαίας Πεπαρήθου βρίσκεται μέσα στα όρια της σημερινής πόλης της Σκοπέλου και έχει ταυτισθεί με βάση επιγραφικά τεκμήρια, όπως αναθηματικές επιγραφές στον Ασκληπιό και σφραγίσματα σε κεράμους στέγης που φέρουν το όνομα του θεού. Εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ανασκαφική έρευνα από τον αρχαιολόγο A. Λιάγκουρα.

Κατά την τελευταία εικοσιπενταετία το Ασκληπιείο αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μέριμνας και έρευνας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με πιο σημαντικές ανασκαφικές περιόδους εκείνες των ετών 2002 και 2007-2008. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν το νότιο τμήμα του ιερού, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ η λειτουργία του διαρκεί σε όλη την κλασική και την ελληνιστική εποχή.

Η κύρια οικοδομική φάση περιλαμβάνει μια στοά με επιμελημένη τοιχοδομία που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.X. και περιβάλλει την εσωτερική αυλή, στην οποία βρέθηκε ορθογώνιος κτιστός βωμός-εσχάρα προσφορών. Από το Ασκληπιείο προέρχονται σημαντικά μαρμάρινα κινητά ευρήματα, όπως αγάλματα μικρών παιδιών, ανάγλυφα, βάσεις αναθηματικών μνημείων, καθώς επίσης και πήλινα ειδώλια, καλής ποιότητας ερυθρόμορφη αττική κεραμική, πολλά αργυρά και χάλκινα νομίσματα από διάφορες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου που αποτελούν ενδείξεις της εμβέλειας του ιερού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου