ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά της Σκιάθου

δημιουργικές-δράσεις-για-παιδιά-της-σ-289307

Στη Σκιάθο ταξίδεψε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», μεταφέροντας την μουσειοσκευή «Ανακυκλωπράγματα» και τις συλλογές του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον. Οι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου επισκέφθηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα, παρουσιάζοντας προγράμματα που διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Περισσότερα από 300 παιδιά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, το οποίο σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Στο 1ο Δημοτικό παρουσιάσθηκαν, ειδικότερα, τα προγράμματα «To χαρτί και η ανακύκλωσή του» και «Οικόπολις». Με την βοήθεια του πρώτου προγράμματος, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον τρόπο που φτιάχνεται το χαρτί και ευαισθητοποιούνται σε τρόπους διαχείρισής του. Παράλληλα, ανακαλύπτουν την αξία και τη χρήση «άχρηστου» χαρτιού, όπως π.χ. οι εφημερίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, φτιάχνουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί. Το «Οικόπολις», είναι ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, όπου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε οικολογικούς τρόπους συμπεριφοράς.

Στο 2ο Δημοτικό όπου πέρσι είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «Τέχνη από σκουπίδια» και «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;». Στο πρώτο τα παιδιά συλλέγουν διάφορα «άχρηστα» αντικείμενα, από διαφορετικά υλικά και αφού ανακαλύψουν τις βασικές ιδιότητες των υλικών, εμπνέονται από αυτά και δημιουργούν το δικό τους καλλιτέχνημα. Τέλος στο πρόγραμμα «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;» τα παιδιά ανακαλύπτουν τα περιβαλλοντικά φαινόμενα τα οποία σημάδεψαν τον πλανήτη μας στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από ένα παιχνίδι στοίχισης και δημιουργίας του χρονοδιαγράμματος του κλίματος της γης (του Κλήφη).

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες με κοινωνική συνείδηση και σεβασμό στην ατομικότητά τους. Η αποστολή του Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν και στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η επικοινωνία με τα παιδιά της Σκιάθου και τα ενδιαφέροντα προγράμματα που υλοποιήθηκαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου