ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιγμα στον θρησκευτικό τουρισμό

ανοιγμα-στον-θρησκευτικό-τουρισμό-290950

Σημαντικές προοπτικές δημιουργεί στο πεδίο της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού η προχθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου στην Σκόπελο. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος συνοδεύονταν από τους Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην Σκόπελο, τον μνημειακό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Στην διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος) και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, καθώς και την Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, απολαμβάνοντας παράλληλα την φιλοξενία των γηγενών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(Φώτο: Γιώργος Πούλιος)

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται φέτος από την Μητρόπολη Χαλκίδος και τον Δήμο Σκοπέλου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου, 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου.

Ο κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε, εξάλλου, προχθές το απόγευμα την έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «Μια δόξα, μια πορεία» (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γεωργάρα» που βρίσκεται στην χώρα της Σκοπέλου, επισημαίνοντας ότι «λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία». Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην Γλώσσα, σε πολύ θερμό κλίμα και γεύσεις που δημιούργησαν οι γυναίκες της περιοχής. Στην Σκόπελο βρέθηκαν, εξάλλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Περιφερειακούς Συμβούλους, ο Αντιδήμαρχος Αλοννήσου Ορέστης Παπαχρήστου και εκπρόσωποι φορέων, προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής επεσήμανε ότι «ήταν εξαιρετική για μας η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου. Ας ελπίσουμε ότι η έλευσή του στο νησί, θα αποτελέσει το έναυσμα για να έρθει ο κόσμος, να δει τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας, αλλά και να θαυμάσει την υπέροχη φύση και τις φυσικές ομορφιές του νησιού, ώστε να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα».

Οι ιθύνοντες του νησιού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές, προκειμένου να ενισχυθεί το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνάρτηση πάντα, με τα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του νησιού κ. Κωνσταντίνος Σκούρας «υπάρχει ένα δίκτυο Μοναστηριών στην Σκόπελο για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός να το προωθήσουμε, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Παλαιότερα μάλιστα, προσθέτει ο ίδιος, πραγματοποιούνταν παραδοσιακές γιορτές σε αυτά τα Μοναστήρια, τις οποίες στοχεύουμε να αναβιώσουμε». Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάδειξης, ενώ στο μεταξύ, υπάρχει σχεδιασμός προς την κατεύθυνση της ένταξης και άλλων παραδοσιακών μονοπατιών του νησιού στο ΕΣΠΑ.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται είναι πολλές και σημαντικές και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου «υπάρχει στενή σχέση του νησιού με την Ορθοδοξία. Η Σκόπελος με τις 260 εκκλησίες και μοναστήρια είναι ένας ευλογημένος τόπος και μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα εκατομμύρια των ορθοδόξων που ζουν σε όλη τη γη. Ελπίζουμε βάσιμα ότι η έλευση του κ. Ιερώνυμου στο νησί θα δώσει το έναυσμα για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο σημαντικό τομέα του θρησκευτικού τουρισμού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου