ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε… ναυάγιο το Leader Αλιείας

σε-ναυάγιο-το-leader-αλιείας-294209

«Η διαφαινόμενη απώλεια του Προγράμματος «Leader Αλιεία» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής να αποκλείσει την εταιρία ΚΕΚΑΝΕΜ ΑΕ για τυπικούς λόγους από το σχετικό διαγωνισμό, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη νησιωτική Θεσσαλία και τις Βόρειες Σποράδες», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας.

Οι αυτοδιοικητικές αρχές, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι των νησιών -προσθέτει- ανέμεναν ως «μάννα εξ ουρανού» την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης θα συνέβαλε καθοριστικά με το ποσό των 5 περίπου εκ. ευρώ στην τόνωση της τουριστικής ανάπτυξης, τη στήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας, αλλά και την υλοποίηση νέων υποδομών στη νησιωτική Θεσσαλία, χρηματοδοτώντας νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο κ. Παπατόλιας προτείνει κοινό μέτωπο για να μη χαθεί το Leader Αλιείας και αποδίδει τη δυσμενή εξέλιξη, «σε μια σειρά ατυχών και ερασιτεχνικών χειρισμών από τη νέα Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και μια ανεξήγητη έως επικίνδυνη ολιγωρία και αδράνεια των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στον τομέα του συντονισμού των ενεργειών απέναντι στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αλιεία».

Δήλωση Κ. Πουλάκη

Με αφορμή τον αποκλεισμό της «ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.» από το διαγωνισμό για το Leader Αλιείας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ειδικά για το ζήτημα της λύσης και της εν συνεχεία αναβίωσης της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε., οι παρατυπίες της οποίας οδήγησαν την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού για το πρόγραμμα Leader Αλιείας να αποκλείσει την Αναπτυξιακή της Μαγνησίας από το διαγωνισμό, είχαμε από την πλευρά μας προειδοποιήσει εγκαίρως».

Όπως αποδεικνύεται από την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, οι ευθύνες και οι παραλείψεις είναι πολλές και βαρύνουν όλους τους νυν και πρώην εμπλεκόμενους: το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Περιφερειακή Αρχή και την παράταξη της πλειοψηφίας και την απελθούσα νομαρχιακή αρχή της Μαγνησίας και τον κ. Παπατόλια προσωπικά, για τα τεράστια ελλείμματα που εμφάνισε η ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. κατά τη διάρκεια της θητείας του, με αποτέλεσμα να μην είναι νόμιμη η επανασύστασή της, αναφέρει ο κ. Πουλάκης.

Θα το διεκδικήσουμε

Από την πλευρά του ο νυν Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου (ΕΑΠ) Γιώργος Αντώνογλου που πρώτη είχε διεκδικήσει το πρόγραμμα έως ότου παρενέβη η πρώην Νομαρχία και το διεκδίκησε μέσω της πρώην ΑΝΕΜ επεσήμανε πως όταν η Διοίκηση της Εταιρείας κατάλαβε ότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα έστειλαν επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, τονίζοντας πως στην περίπτωση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της ΑΝΕΜ θα μπορούσε να το αναλάβει η ΕΑΠ.

Πάντως, ο κ. Αντώνογλου ξεκαθαρίζει πως αν επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα ή αντίστοιχο η ΕΑΠ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις της Περιφέρειας σημειώνει πως «χωρίς καμία διάθεση κόντρας θεωρώ πως μόνοι τους έπεσαν στον λάκκο που άνοιξαν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου