ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνής προορισμός η Σκιάθος

διεθνής-προορισμός-η-σκιάθος-309070

Σταθερή δύναμη η Αγγλία, υπογραμμίζει ο τουριστικός πράκτορας κ. Αλέκος Ευσταθίου

Σταθερή τουριστική δύναμη αποτελεί για την Σκιάθο η Βρετανική αγορά, η οποία διατηρείται αναλλοίωτη σε επίπεδο προκρατήσεων, εν αντιθέσει προς άλλες χώρες.

Η αυλαία της φετινής σεζόν ανοίγει στις 4 Μαΐου με την άφιξη του πρώτου τσάρτερ από την Αγγλία στην Σκιάθο, ενώ παράλληλα προστίθεται μια νέα αεροπορική γραμμή από το Μπρίστολ. Η εικόνα που υπάρχει βάση των προκρατήσεων από άλλες χώρες, δείχνει, ωστόσο, πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι.

Αναλύοντας τα φετινά δεδομένα, ο κ. Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος της Σκιάθου, υπογραμμίζει ότι «οι προκρατήσεις από την Σκανδιναβική αγορά, που είναι η δεύτερη κύρια αγορά για την Σκιάθο, δείχνουν μείωση της τάξης του 20%. Οι προκρατήσεις από την Αγγλική αγορά που είναι η πρώτη σε δύναμη και καλύπτει περίπου το 60-65% των αφίξεων από το αεροδρόμιο, είναι στα ίδια νούμερα με πέρυσι. Όλες οι άλλες αγορές, Αυστριακή, Ολλανδική, Τσέχικη, Σλοβένικη, Σλοβάκικη κλπ, παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση, που κυμαίνεται μεταξύ 25-30%».

Η οικονομική κρίση αγγίζει, όπως όλα δείχνουν την Σκιάθο, η οποία όμως φαίνεται να διατηρεί, ωστόσο, τις δυνάμεις της, διότι η Αγγλική αγορά δεν παρουσιάζει κάμψη και όπως εκτιμά ο κ. Ευσταθίου, η συνολική πτώση της φετινής τουριστικής κίνησης θα περιοριστεί γύρω στο 10% για την Σκιάθο.

Παράλληλα είναι αναπόφευκτη η αντίστοιχη πτώση σε τζίρους, λόγω της μείωσης τιμών που υιοθετούν οι τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσελκύσουν τους επισκέπτες.

Η διάθεση των ημεδαπών τουριστών δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη λόγω της οικονομικής δυστοκίας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις στην παρούσα. Η μείωση των ημερών παραμονής, εξάλλου, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους ημεδαπούς τουρίστες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου «οι ξένοι επισκέπτες έχουν σταθεροποιήσει τον μέσο όρο της παραμονής τους στην Σκιάθο στις 10 περίπου μέρες, ενώ οι έλληνες έχουν περιορίσει, αντίστοιχα, την παραμονή τους σε 3-4 μέρες ή επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα, για να επισκεφτούν το νησί στην διάρκεια της θερινής περιόδου».

Η πτώση είναι αναπόφευκτη, αλλά ο κ. Ευσταθίου εκφράζει την βεβαιότητα ότι « θα είναι παροδική αυτή η κατάσταση» και προσθέτει ότι «από την στιγμή που η χώρα αποκτήσει σταθερότητα και ένα δρόμο προόδου, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα το τουριστικό προϊόν. Έχουμε προοπτική και είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει σαφή επίπτωση, όπως είναι προφανές, στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος αλλά όπως υπογραμμίζει ο ομιλών «αν υπάρξει ομαλότητα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στον τουρισμό. Η μείωση θα είναι παροδική, διότι δεν θεωρώ ότι τα προϊόντα των άλλων χωρών είναι καλύτερα από τα δικά μας, αλλά, καταλήγει, χρειάζεται σταθερότητα για να προωθήσουμε την εικόνα που αξίζει να έχουμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου