ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ενας σύγχρονος ιεραπόστολος

ενας-σύγχρονος-ιεραπόστολος-312634

Από την ψυχολογία στο έργο διακονίας που επιτελεί ως κληρικός στην Αλόννησο

Σημαντικό έργο διακονίας επιτελεί στην Αλόννησο ο π. Αβραάμ Αποστολίδης, ένας σύγχρονος ιεραπόστολος, ο οποίος επέλεξε συνειδητά την οδό της προσφοράς, αναπτύσσοντας πολύ σημαντική πνευματική και ευρύτερα κοινωνική δράση.

Ο εφημέριος της Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου αγκάλιασε τον τοπικό πληθυσμό, επιλέγοντας συνειδητά την πνευματική προσφορά, έναντι της ψυχολογίας και της πληροφορικής, που αποτέλεσαν το επίκεντρο των σπουδών του. Κληρικός με ευρεία μόρφωση, προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη, συμβάλλοντας μαζί με την πρεσβυτέρα Ευγενία στην ουσιαστική στήριξη όσων αναζητούν πνευματική στήριξη σε δύσκολους καιρούς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το ευρύτατο έργο διακονίας του π. Αβραάμ, περικλείει την δημιουργία Πνευματικού Κέντρου στον Ναό της Αγίας Παρασκευής, κατηχητικών σχολείων, σχολής γονέων, ομάδων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, φροντίδα για απόρους αλλά και ανήμπορους ηλικιωμένους, καθώς και γεύματα αγάπης για μοναχικούς ανθρώπους.

Ο 36χρονος κληρικός, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της πρεσβυτέρας Ευγενίας, τείνει ακούραστα ευήκοον ούς στα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός, ενισχύοντας τους πνευματικούς δεσμούς των πιστών κάθε ηλικίας. Παρά δε το γεγονός ότι κατάγεται από την Αθήνα, εντούτοις, δεν δίστασε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, προκειμένου να προσφέρει έργο στην Αλόννησο.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ηλιούπολη της Αθήνας, φοίτησα στο Πολυκλαδικό Λύκειο όπου ακολούθησα τον κλάδο της Πληροφορικής και μόλις ολοκλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία, σπούδασα ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και εργάστηκα επί έξι μήνες στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, πραγματοποιώντας την πρακτική μου άσκηση» αναφέρει ο π. Αβραάμ.

Στην περίοδο των σεισμών της Αθήνας, προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο φιλανθρωπικό σωματείο «Άρτος και δράση», διοργανώνοντας ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για αστέγους, αλλά και δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά, ενώ από το 1997 και έως την περίοδο που χειροτονήθηκε, δίδασκε Πληροφορική σε φροντιστήριο.

Ήταν συνειδητή επιλογή η οδός της εν Χριστώ διακονίας κι όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά «από μικρό παιδί βρισκόμουν κοντά στην Εκκλησία και τα χρόνια που σπούδαζα, αλλά και αργότερα, όταν ασχολήθηκα με την ψυχολογία, έβλεπα πάντα τον πόνο των ανθρώπων και είχα πάντα την επιθυμία να προσφέρω».

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 2006 σε ηλικία 31 ετών, στην ενορία του, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη, ενώ η χειροτονία του σε Πρεσβύτερο τελέστηκε στην Αλόννησο, στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. «Στην Αλόννησο βρισκόμαστε με την πρεσβυτέρα από τον Δεκέμβριο του 2006, αλλά επειδή σπούδαζα παράλληλα Θεολογία στην Αθήνα, βρισκόμαστε σε μόνιμη βάση στο νησί, από τον Ιούνιο του 2009» εξηγεί ο ίδιος.

Πεδίο διακονίας

Ο π. Αβραάμ, ο οποίος απάντησε αμέσως καταφατικά στην πρόταση του Μητροπολίτη Χαλκίδας να προσφέρει έργο διακονίας στην Αλόννησο, ανέπτυξε ευθύς εξαρχής πολύ σημαντική δράση, προσεγγίζοντας με αγάπη τον τοπικό πληθυσμό.

«Στην αρχή οργανώσαμε την ενορία από την αρχή, κι αρχίσαμε να πραγματοποιούμε σιγά-σιγά κατηχητικά σχολεία. Την πρώτη χρονιά ήρθαν πέντε παιδάκια, την δεύτερη δέκα και έχουμε φτάσει πλέον στα ογδόντα παιδιά» αφηγείται ο εφημέριος της Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου. «Η πρεσβυτέρα έχει αναλάβει τα κατηχητικά και συνεχίσαμε διοργανώνοντας ομιλίες, καθώς και συναντήσεις για ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Αγίας Γραφής.

Παράλληλα δημιουργήθηκε το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι» προσθέτει ο ίδιος. Κάθε Τετάρτη λειτουργεί Σχολή Γονέων με την φροντίδα του π. Αβραάμ, κάθε Σάββατο συνεχίζονται οι ομιλίες, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ομάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθώς και τμήμα εκμάθησης Βυζαντινής Μουσικής.

Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα αγάπης, συνδράμοντας κάθε πρωτοβουλία που έχει ως αποδέκτες ανθρώπους ανήμπορους και άπορους. Πρόσφατα μάλιστα, συγκεντρώθηκαν εννιά παλέτες με ρούχα και τρόφιμα, οι οποίες εστάλησαν στην Μητρόπολη Χαλκίδος «όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι έχουν κλείσει πολλές βιομηχανίες κι όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μεγαλύτερη φτώχεια. Στην Αλόννησο δεν υπάρχει ακόμη φτώχια» επισημαίνει ο π. Αβραάμ.

Ο ίδιος δεν παραλείπει, ωστόσο, να συνδράμει όσους κατοίκους του νησιού αντιμετωπίζουν προβλήματα, οικονομικά και άλλα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει τα γεύματα αγάπης για μοναχικούς γέροντες, στην διάρκεια των Χριστουγέννων.

«Τα πρώτα, κυρίως, χρόνια, όταν δεν είχαμε το Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο σπίτι» ετοιμάζαμε δέματα τα οποία διανείμαμε σε μοναχικούς γέροντας και τώρα πλέον, πάλι σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο σπίτι» ετοιμάζουμε πακέτα με φαγητό, το οποίο διανείμουμε στους ηλικιωμένους του νησιού, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο γεύμα αγάπης» υπογραμμίζει ο π. Αβραάμ. Όπως εξηγεί παράλληλα ο ίδιος «στόχος του Χριστουγεννιάτικου γεύματος αγάπης είναι η επικοινωνία μεταξύ των ηλικιωμένων, προκειμένου να νιώσουν την θαλπωρή της γιορτής και της συντροφικότητας».

Κοινωνική προσφορά

Ως ψυχολόγος έχει κατ’ επανάληψη κληθεί να δώσει την συμβουλή του, προκειμένου να επιλυθούν διάφορα προβλήματα κι όπως τονίζει ο ίδιος «η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους, για κάθε άνθρωπο που ζητάει την βοήθειά μου». Ο π. Αβραάμ προσπαθεί να απαλύνει τα προβλήματα και τον πόνο όσων τα βιώνουν, προσπαθώντας να προσεγγίζει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά και τους νέους. Έχοντας θητεύσει επί σειρά ετών σε κατασκηνώσεις ως υπεύθυνος, βρίσκεται πολύ κοντά στις αγωνίες των παιδιών και τα προβλήματά τους, προσφέροντας απλόχερα την βοήθειά του, όταν και όποτε του ζητηθεί. «Υπάρχουν προβλήματα, το οποία πολύ δύσκολα γίνονται γνωστά σε μια κλειστή κοινωνία και πρέπει να προσπαθήσει κανείς προκειμένου να τα ανακαλύψει, να τα προσεγγίσει και να βοηθήσει στην επίλυσή τους» επισημαίνει ο εφημέριος της Αλοννήσου. Όνειρο και στόχος του ιδίου είναι «να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο την αγάπη» ενώ η συμβουλή που απευθύνει στους πιστούς είναι «να βγούμε απ’ τα στενά όρια και να αντιληφθούμε πλέον ότι η Εκκλησία είναι βίωμα». Παράλληλα συμβουλεύει τα παιδιά «να μην αφήνουν το μυαλό τους νωθρό, αλλά να καλλιεργούν την σκέψη τους». Ο εξαιρετικά δραστήριος π. Αβραάμ εκπονεί μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πεδίο της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ η εργασία του έχει ως θέμα την ψυχολογία της θρησκείας. «Η διακονία και η ψυχολογία βρίσκονται πολύ κοντά και πιστεύω ότι οι σπουδές μου, καταλήγει, ήταν καθοριστικές σε σχέση με την απόφασή μου να προσφέρω ως κληρικός στην Αλόννησο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου