ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απειλούν με εκλογική αποχή στις Σποράδες

απειλούν-με-εκλογική-αποχή-στις-σπορά-314641

Εκτακτες συνελεύσεις με θέμα το κλείσιμο των λιμανιών και των Δήμων

Ανάστατοι είναι οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι υψώνουν φωνή έντονης διαμαρτυρίας απέναντι στο σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής εταιρίας για μείωση των δρομολογίων του πλοίου που κινείται στην γραμμή Βόλου-Βορείων Σποράδων, προαναγγέλλοντας μάλιστα την πρόθεση αποχής από τις εκλογές και αποκλεισμού των λιμανιών.

Η σχετική πληροφορία που έφτασε στα γραφεία των Δημάρχων των νησιών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες έχουν επεκταθεί σε όλο το φάσμα των τοπικών κοινωνιών. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συσκέψεις και στα τρία νησιά, παρουσία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων, επαγγελματιών αλλά και κατοίκων, με στόχο την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης υπογραμμίζει ότι «είμαστε όλοι ανάστατοι διότι πληροφορηθήκαμε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει υποβάλει αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για την εκτέλεση δρομολογίων με το πλοίο προς τα νησιά κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, πρόταση που έχει υποβληθεί, προσθέτει ο ίδιος, και στα Λιμεναρχεία».

Το συγκεκριμένο αίτημα, έχει διατυπωθεί, όπως προαναφέρθηκε και προς τα αρμόδια Λιμεναρχεία και αφορά στο διάστημα έως τις 15 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και αν δεν υπάρχει συνοχή και συνεργασία φορέων, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση». Παράλληλα ο ίδιος, καθιστά σαφές ότι «τον Μάιο και τον Ιούνιο, η Σκιάθος κινείται ως επί το πλείστον με ΚΑΠΗ και ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στην χαμηλή σεζόν στο νησί. Δεν μπορεί λοιπόν, υπογραμμίζει, να μας επιβάλει κανείς το μέσον με το οποίο θα κινηθούμε, ή τις μέρες κατά τις οποίες θα ταξιδέψουμε».

Ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώθηκαν, εξάλλου, και στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο, ενώ κοινή θέση είναι η διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη με την συναίνεση του συνόλου των παρισταμένων εάν εγκριθούν τελικά οι παραπάνω τροποποιήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο «θα κλείσουν οι Δήμοι των νησιών, δεν θα επιτραπεί η προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι της Σκιάθου» και παράλληλα προτείνεται αποχή από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Η σκέψη και η πρόθεση των δυναμικών κινητοποιήσεων είναι διάχυτες και στα τρία νησιά. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής «είναι αδιανόητο να συζητούμε για τουριστική ανάπτυξη και να μην γνωρίζει ο επισκέπτης των νησιών μας πότε και αν θα επιστρέψει στον τόπο του. Είναι αδιανόητο, προσθέτει ο ίδιος, να υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια τον χειμώνα και να μειώνονται τώρα που αρχίζει η σεζόν και παράλληλα, είναι επίσης αδιανόητο, τονίζει, να μην γνωρίζουν οι Δήμαρχοι τις προθέσεις των εταιριών ως προς την πολιτική τους».

Την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα, στο οποίο πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, διατυπώνει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης. «Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και είναι αδιανόητο κατά την άποψή μου, επισημαίνει ο ίδιος, να μην ζητάει την γνωμοδότηση των Δημοτικών Αρχών, η κάθε εταιρία που σχεδιάζει αλλαγές, ώστε να υπάρχει έγκριση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς».

Ο κ. Βαφίνης κάνει λόγο για «μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη» την οποία έθεσε χθες το απόγευμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των άμεσα ενδιαφερομένων, προκειμένου να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα ακολουθηθούν, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου