ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σκοπέλου μάς ξεναγούν στον κόσμο των βοτάνων

οι-μαθητές-του-επαλ-σκοπέλου-μάς-ξεναγ-321072

Με βότανα μπορούμε να γιατρέψουμε ασθένειες

Την αξία της σωστής διατροφής ερεύνησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σκοπέλου στο project που δημιούργησαν με θέμα «διατροφή και υγεία». Οι μαθητές με τον συντονισμό και την υποστήριξη των καθηγητών τους ανέλυσαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, ενώ ενδιαφέρον σημείο στην έρευνά τους είναι και η πρόταση για αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων μόνο με βότανα.

Στην έρευνα εργάστηκαν οι μαθητές Ζίου Ανέστης, Κατσάνης Λάμπρος, Παπαβασιλείου Ιωάννης, Σέμα Λορέντζο, Ταλαδιανός Σταμάτης, συντονιστής ήταν ο κ. Περίσσης Σταμάτης , Φυσικός, υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Κόλλιας Νίκος Οικονομολόγος, ενώ την υποστήριξη των αγγλικών τμημάτων της εργασίας είχε η κ. Αναστασία Μπέλτσιου, καθηγήτρια. Εμείς παραθέτουμε τη λίστα που δημοσιεύουν οι μαθητές της Σκοπέλου με την πάθηση και το κατάλληλο γιατρικό.

Άγχος : Έγχυμα φασκόμηλου. Αφέψημα από φλούδες μήλων καιγαρίφαλου.Αδυνάτισμα: Έγχυμα από χαμομήλι ή αψιθιά ή λουΐζα. Αφέψημα απόφύλλα και άνθη πικραλίδας.Αμνησία: Εγχύματα βασιλικού, μαντζουράνας, δενδρολίβανου.Αϋπνία: Εγχύματα από τίτλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, μελισσόχορτο, φλούδες μήλων.Διαβήτης: Εγχύματα μαντζουράνας, φύλλων καρυδιάς, ευκαλύπτου, τίλιου, αψιθιάς (προσοχή η αψιθιά απαγορεύεται στους ελκοπαθής και σε άτομα με αιματώδη κράση). Ωμά σέλινα, μούρα μαύρα ,καρότα.Ημικρανία: Έγχυμα από τίλιο. Αφέψημα βασιλικούΚαρδιά: Τονωτικά: Εγχύματα δενδρολίβανου, κύμινο ωμό σκόρδο. Για πόνους: αφέψημα μελισσόχορτου.Καρκίνος: (προληπτικά). Σαλάτες, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, παντζάρια, κάρδαμο.Πυρετός: Εγχύματα φασκόμηλου ή βασιλικού.Στομάχι: α) για τη νεύρωση: εγχύματα από χαμομήλι, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο. β)για το έλκος: χυμός ωμού λάχανου ή άνηθου.Υπόταση: Έγχυμα μάραθου. Χυμός πορτοκαλιού ή ντομάτας.Χοληστερίνη: Ζουμί από βρασμένα φύλλα και κοτσάνια αγκινάρας,χυμούς λεμονιού, πικραλίδες σαλάτα.Αδυναμία οργανισμού : Αφέψημα τρυφερών φύλων τσουκνίδας (2φλιτζάνια καφέ την ημέρα αναζωογονούν όλο τον οργανισμό). Έγχυμαδενδρολίβανου, πατζάρια σαλάτα.Αιμορροΐδες: Κατάπλασμα με φύλλα μελιτζάνας. Το κοτσάνι τηεμελιτζάνας ψημένο στο φούρνο και καπνισμένο σαν πούδρα με τηνοποία πασπαλίζετε τις αιμορροΐδες. Το πεπόνι όταν τρώγεται, μαλακώνει πολύ τις αιμορροΐδες.Εγκαύματα: Κομπρέσες με έγχυμα από τίλιο η χυμό αγγουριού η νερόκαι ξύδι. Κατάπλασμα από πολτό λάχανου φτιαγμένου στο μπλέντερ.Ισχιαλγία: Εγχύματα μέντας, τίλιου.Κούραση διανοητική: Εγχύματα βασιλικού μέντας μαντζουράνας,φασκόμηλου. Αφέψημα τσουκνίδας. Ωμό σέλινο, μαϊντανός, πικραλίδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου