ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γραφείο εθελοντισμού στη Σκιάθο

γραφείο-εθελοντισμού-στη-σκιάθο-321097

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών

Ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο Σκιάθου και τραπεζικού λογαριασμού Αλληλεγγύης κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση.

Η ΑΚΠΣ βλέποντας το οικονομικό πρόβλημα να διογκώνεται και στη Σκιάθο, την προθυμία ατόμων και ομάδων να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, την έλλειψη συντονισμού και πάνω από όλα πιστεύοντας στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος πρέπει να έχει ρόλο συντονιστή αλλά και αρωγού σε όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, ατόμων ή ομάδων, και φυσικά όχι μόνο στον τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Με την ίδια πρόταση ιδρύεται λογαριασμός Αλληλεγγύης, στον οποίο, όποιος δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί, θα καταθέτει την αποζημίωσή του για την οικονομική υποστήριξη των σκοπών του γραφείου. Στον ίδιο αριθμό θα μπορεί να συνδράμει οικονομικά, όποιος επιθυμεί, την προσπάθεια.

Αποστολή του γραφείου θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εθελοντικού έργου, που αφορά στους τομείς δράσης: Κοινωνική αλληλεγγύη, Προστασία του περιβάλλοντος, Πολιτική προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών, Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός. Παράλληλα, το ίδιο γραφείο θα συντάσσει προτάσεις χρηματοδότησης εθελοντικών δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών από τον λογαριασμό Αλληλεγγύης, τις οποίες θα υποβάλλει για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων και των στόχων που τίθενται, συγκαταλέγονται η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων συναφών δράσεων. Ο σχεδιασμός επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών, καθώς επίσης η δημιουργία και λειτουργία τράπεζας πληροφοριών στην οποία θα κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις και προβλήματα από την τοπική κοινωνία που θα μπορούν να αντιμετωπίζονται εθελοντικά και θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από εμπειρίες σχετικές με τον εθελοντισμό από άλλα σημεία της χώρας ή από βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

Βασικό σημείο είναι επίσης η τήρηση μητρώου εθελοντών, η καταγραφή, χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις, η στήριξη και ο συντονισμός εθελοντικών πρωτοβουλιών των αυτοτελών εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών μέσα από το Μητρώo Εθελοντών, η ανάληψη πρωτοβουλιών για εθελοντικές δράσεις και, τέλος, η ανάληψη πρωτοβουλιών και την κατάρτιση μελετών και προτάσεων για την χρηματοδότηση ή κάθε είδους παροχή βοήθειας εθελοντικών δράσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου