ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανακυκλώθηκαν 33 τόνοι πλαστικών στο νησί της Σκιάθου

ανακυκλώθηκαν-33-τόνοι-πλαστικών-στο-νη-342838

Με πρωτοβουλία των μελών του τοπικού Συλλόγου «Πράσινη Αλεπού»

Δυναμική δράση αναπτύσσει η «Πράσινη Αλεπού» στην Σκιάθο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην συγκέντρωση και ανακύκλωση 33 τόνων πλαστικών μπουκαλιών, σε διάστημα ενός χρόνου.

Η δυναμική πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Σκιάθου, συμπληρώνει αισίως έναν χρόνο ζωής και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αλλά και την συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε προχθές η «Πράσινη Αλεπού» στην αίθουσα του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, παρουσία πολλών μελών και φίλων, αναπτύχθηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις, οι προοπτικές και οι μελλοντικοί στόχοι. Γυναίκες από διάφορες χώρες του εξωτερικού, οι οποίες ζουν στην Σκιάθο, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο μιας αξιόλογης εθελοντικής πρωτοβουλίας, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βασικός στόχος των «Πράσινων Αλεπούδων» είναι η διεύρυνση της ανακύκλωσης προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να προστεθούν σταδιακά και άλλα υλικά. Στην παρούσα φάση, ανακυκλώνονται με πρωτοβουλία του παραπάνω Συλλόγου πλαστικά μπουκάλια του νερού, κουτάκια αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών, καθώς και πλαστικά τύπου πετ.

«Έχουμε φτιάξει δικά μας καλάθια, τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του νησιού, στην αγορά, στις παραλίες και σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, όπου τοποθετούμε ένα δίχτυ, το οποίο αντικαθιστούμε μόλις γεμίσει. Τα μπουκάλια που συγκεντρώνονται, μεταφέρονται σε αποθήκη, αφού χωριστούν σε χρωματιστά και διαφανή.

Στην συνέχεια πρεσάρονται και όταν συγκεντρωθούν έξι περίπου τόνοι πλαστικών, μεταφέρονται με φορτηγό και έξοδα του Συλλόγου, στην Κόρινθο, προκειμένου να ανακυκλωθούν» εξηγεί η κ. Γκάμπι Μουτζούρη, Γραμματέας της «Πράσινης Αλεπούς». Οι δραστήριες γυναίκες που έχουν θέσει ως στόχο ζωής την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι «η «Πράσινη Αλεπού» έχει αγγίξει πλέον πάρα πολύ κόσμο στην Σκιάθο», υιοθετούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που βασίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι να εδραιωθεί σε μόνιμη βάση η παραπάνω πρωτοβουλία κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Μουτζούρη «αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, για τον κόσμο. Εάν κατορθώσουμε, προσθέτει η ίδια, να εξασφαλίσουμε τα αντίστοιχα έσοδα προκειμένου να απασχολούνται δύο ή τρία άτομα, μπορούμε να «χτίσουμε» ολόκληρο σύστημα οργανωμένης ανακύκλωσης κι αυτός είναι ο στόχος μας».

Κοινή θέση των μελών του Συλλόγου είναι ότι μέσω της ανακύκλωσης, απορρέουν πολλά οφέλη για το νησί, τον ΧΥΤΑ, τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η εικόνα του νησιού προς τα έξω και επίσης αυξάνεται η επισκεψιμότητα των τουριστών. «Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουν σε υγιεινό περιβάλλον τα παιδιά μας και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει η κ. Μουτζούρη, η οποία προσθέτει ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα που παίρνουμε από την τοπική κοινωνία, προκειμένου να συνεχίσουμε ακόμη εντονότερα τις εθελοντικές δράσεις που υλοποιούμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου