ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέος κανονισμός και πρόστιμα θεσπίζονται από το Δήμο Σκοπέλου

νέος-κανονισμός-και-πρόστιμα-θεσπίζο-351230

Σε διαβούλευση το σχέδιο προστασίας περιβάλλοντος και καθαριότητας

Νέα δεδομένα και τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει το σχέδιο κανονισμού προστασίας του περιβάλλοντος και καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου, που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση. Στόχος του νέου κανονισμού, που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού, είναι η διαφύλαξη της άρτιας αισθητικής εικόνας του νησιού, προς όφελος του τοπικού πληθυσμού και κατ’ επέκταση των επισκεπτών της θερινής περιόδου.

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Φύβγας «ο νέος κανονισμός λειτουργίας του τομέα καθαριότητα είναι πιο αυστηρός, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια και καθαρή εικόνα του νησιού. Είναι εμφανές, προσθέτει ο ίδιος, ότι και οι πολίτες πρέπει να συνεργαστούν με τον Δήμο, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι σε αντίθετη περίπτωση αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να εφαρμόσουμε τα πρόστιμα και ότι προβλέπεται ποινικά, βάση του κανονισμού».

Βασικό στοιχείο του νέου κανονισμού, που θα τεθεί σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του Δήμου Σκοπέλου, είναι η ουσιαστική αλλαγή φιλοσοφίας στο θέμα «διαχείριση απορριμμάτων». Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό ο κ. Φύβγας «ο κόσμος πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα, να μην τα εναποθέτει οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Πρέπει, εξηγεί ο ίδιος, να εναποτίθενται στους κάδους απορριμμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό και όχι στους δημοτικούς χώρους». Κατά συνέπεια, απαγορεύεται ρητά η εναπόθεση άχρηστων αντικειμένων, υλικών ανακύκλωσης, άχρηστων οικιακών συσκευών ή παλαιών επίπλων, κομμένων κλαδιών κλπ σε ανοιχτούς χώρους αλλά «οι ενδιαφερόμενοι πρέπει, προηγουμένως, να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας, προκειμένου να συλλέγονται από τον Δήμο όλα τα άχρηστα αντικείμενα» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου.

Όπως προβλέπει μεταξύ άλλων ο πολυσέλιδος κανονισμός που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, απαγορεύεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους η εγκατάλειψη οιωνδήποτε απορριμμάτων, η εναπόθεση σάκων απορριμμάτων έξω από τους κάδους συλλογής, η εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων προς αποκομιδή, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το “Γραφείο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης” του Δήμου.

Επίσης απαγορεύεται ρητά η ρίψη επί του εδάφους μικροαπορριμμάτων. Τα παραπάνω αντικείμενα, πρέπει να φυλάσσονται από τον κάτοχό τους και να απορρίπτονται μέσα στο πλησιέστερο, μη υπερπλήρες καλαθάκι μικροαπορριμμάτων ή κάδο, όσο μακριά και αν βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για την ρίψη αναμένων τσιγάρων ή αποτσίγαρων καθώς και για την τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων όπως καρέκλες, καφάσια, κιβώτια κ.λ.π, με τρόπο ώστε να εμποδίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των κάδων απορριμμάτων προς και από το απορριμματοφόρο ή ακόμα και το πλήρες άνοιγμα του καπακιού των κάδων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τμήμα ενός συνόλου μέτρων και παραινέσεων που απευθύνονται στους κατοίκους όλων ανεξαιρέτως των περιοχών του νησιού, μηδενός εξαιρουμένου. Για τους παραβάτες θα ισχύσουν, όπως προαναφέρθηκε, τσουχτερά πρόστιμα, διότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή μας στην προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει ο κ. Φύβγας και προσθέτει «ο κόσμος πρέπει να συνεργάζεται με το Δήμο και να μας ενημερώνει διαρκώς για τα ζητήματα που τον απασχολούν, διότι μέσω της συνεργασίας επιτυγχάνεται το επιθυμητό, για όλους, αποτέλεσμα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου