ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στη Σκιάθο

ανοιχτό-πανεπιστήμιο-στη-σκιάθο-398785

Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί η πρόταση δημιουργίας Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Σκιάθο, προς όφελος των κατοίκων και των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων. Η ίδρυση Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Βορείων Σποράδων με έδρα την Σκιάθο είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη έναρξη λειτουργίας προγραμματίζεται τον Οκτώβριο. Η Ακαδημία των Πολιτών Βορείων Σποράδων είναι παράρτημα της Ακαδημίας των Πολιτών, η οποία εδρεύει στην Μυτιλήνη και σε επίπεδο Βορείων Σποράδων θα λειτουργήσει με εκπροσώπους τους Δημοτικούς Συμβούλους Αθανάσιο Ζλατούδη και Χρήστο Μασούρο. Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο κ. Ζλατούδης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, στον οποίο ανήκει η ιδέα, υπογραμμίζει ότι «εκτιμούμε ότι η έδρα όπου θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα πρέπει να βρίσκεται στο Μπούρτζι, αλλά μέχρις ότου καταστεί αυτό εφικτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου-Λυκείου της Σκιάθου».

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «να παρέχουμε σε όλους τους νησιώτες ίσες δυνατότητες σε σχέση με τους συμπολίτες μας που διαμένουν στο χερσαίο τμήμα της Ελλάδος. Εάν μάλιστα θελήσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και κάτοικοι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, σίγουρα θα είναι χαρά και τιμή για μας, διότι με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθούν και οι μεταξύ μας σχέσεις» υπογραμμίζει ο κ. Ζλατούδης. Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται ένα Πανεπιστήμιο για όλους, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της περιοχής ανεξαρτήτως ηλικίας, άνω των 18 ετών. Το συνολικό πρόγραμμα του Α.Λ.Π είναι τετραετές και θα διαρκέσει μεταξύ του 2012 και του 2016, ενώ το κάθε ακαδημαϊκό έτος έχει διάρκεια από τον Μάρτιο (2012) έως τον Μάρτιο (2013).

Το πρώτο ακαδημαϊκό έτος της Ακαδημίας Πολιτών Βορείων Σποράδων θα έχει ως θέμα την Ψυχολογία και την Προληπτική Ιατρική ή την Συμβουλευτική (για το δεύτερο έτος). Παράλληλα η Ακαδημία Πολιτών ανά δίμηνο θα πραγματοποιεί σεμινάρια-διαλέξεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες του τουρισμού και των επιχειρηματιών στην Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σκέψη διοργάνωσης σεμιναρίων πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, το θέμα των οποίων θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, συναφές με την ψυχολογία των επισκεπτών στην περίοδο της κρίσης.

Μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της παραπάνω πρωτοβουλίας εντάσσεται, εξάλλου, η ανάπτυξη δράσεων για την βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης για ζητήματα παιδαγωγικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Παράλληλος στόχος είναι, τέλος, η οργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης, με αντικείμενο την κοινωνική πρόνοια, την ποιότητα ζωής, τις ευάλωτες ομάδες, την ενσωμάτωση και τον αποκλεισμό, την συμβουλευτική, την εκπαίδευση και την ψυχολογία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου