ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σημαντικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Β. Σποράδων

σημαντικές-ελλείψεις-στα-κέντρα-υγεί-399806

Ελάχιστο προσωπικό εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους

Ελάχιστοι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό προσπαθούν να εξυπηρετήσουν ένα τεράστιο όγκο ασθενών. Τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, αλλά και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες μιας και πολλές θέσεις είναι κενές, οι εφημερίες δεν καλύπτονται πλήρως, ενώ μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια είναι εκτός λειτουργίας.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Από ειδικούς ιατρούς υπηρετούν μόνο ο Διευθυντής και μία παιδίατρος και τρεις αγροτικοί ιατροί, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες μιας και ο καθένας τους από το νόμο έχει τη δυνατότητα να εφημερεύει επτά ημέρες το μήνα.

Εκτός από τους αγροτικούς ιατρούς, το Κέντρο Υγείας έχει έλλειψη και σε οδηγούς ασθενοφόρων, καθώς τώρα υπηρετούν τρεις ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τέσσερις ή και πέντε, για να καλύπτονται οι άδειες και τα ρεπό και κυρίως οι βάρδιες.

Από την άλλη πλευρά στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εργάζονται ελάχιστοι άνθρωποι και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους όλου του νησιού.

Ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου έπρεπε να εργάζονται τέσσερις αγροτικοί ιατροί, όμως αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο ένας, ενώ οι ειδικοί γιατροί είναι μόλις δύο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και η Παιδίατρος.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί μιας και δεν υπάρχει παρασκευάστρια, ενώ οι δύο προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού «κόπηκαν» από το Υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα όμως και οι ελλείψεις δεν τελειώνουν εδώ. Από τους τρεις οδηγούς που υπηρετούν στο Κ.Υ., ο ένας έχει γονική άδεια και εργάζονται μόνο δύο, ενώ από τις τέσσερις νοσηλεύτριες που υπηρετούν, οι δύο βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με άδεια λοχείας.

Με τρία άτομα προσωπικό λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.

Εκεί υπηρετούν ο Διευθυντής, που είναι ο μοναδικός ειδικός ιατρός, ένας αγροτικός ιατρός και μία νοσηλεύτρια.

Παρασκευάστρια δεν υπάρχει και το μικροβιολογικό έχει δύο χρόνια να λειτουργήσει, ενώ πάνω από τρία χρόνια έχει να λειτουργήσει το ακτινολογικό. Οι Διευθυντές επανειλημμένα έχουν αποστείλει έγγραφα ζητώντας ενίσχυση των Κέντρων Υγείας τους με προσωπικό καθώς οι κάτοικοι των νησιών επιλέγουν τα Κ.Υ. για τις εξετάσεις τους και την εξυπηρέτησή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου