ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόγνωση οι αλιείς της Αλοννήσου

σε-απόγνωση-οι-αλιείς-της-αλοννήσου-402178

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αλιείς της Αλοννήσου, λόγω των ζημιών που υφίστανται τα αλιευτικά τους εργαλεία από τις φώκιες που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο, με αποτέλεσμα να προτάσσουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ενεργοποίησης του νόμου περί αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου κ. Θόδωρος Μαλαματένιας τονίζει ότι υποβληθεί εκ νέου γραπτό υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χρόνιο αίτημα των αποζημιώσεων, που απασχολεί τόσα χρόνια την περιοχή.

Οι πενήντα περίπου αλιείς του νησιού, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη θέσει σχετικά υπομνήματα υπόψη των αρμόδιων Υπουργών στην διάρκεια των δέκα και πλέον χρόνων που υποβάλλουν το αίτημα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζουν ότι βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο. Στο υπόμνημα που τέθηκε πρόσφατα υπόψη των ιθυνόντων της Περιφέρειας, υπογραμμίζεται ότι «η αύξηση του πληθυσμού της φώκιας δημιουργεί για μας αρνητικές συνέπειες, κυριότερες από τις οποίες είναι η καταστροφή των αλιευτικών μας εργαλείων και η αρπαγή των αλιευμάτων που με κόπο αλιεύουμε». Παράλληλα όμως «το μεροκάματό μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω του περιορισμού των αλιευτικών μας πεδίων από τις απαγορεύσεις. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, δημιουργούν χρόνο με το χρόνο, μείωση των ούτως ή άλλως μικρών εισοδημάτων μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου κ. Θοδωρής Μαλαματένιας.

Όπως αναφέρει επιπροσθέτως ο ίδιος, «μετά από αναγκαστική απραξία δεκαπέντε ημερών λόγω μελτεμιών, είδαμε τα δίκτυα και τα εργαλεία μας να καταστρέφονται από τις φώκιες και τα δελφίνια, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα, χρόνο και κόπο για μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουμε υποστεί. Από την πλευρά μας, συμβάλουμε στην προστασία της φώκιας, τηρούμε την νομοθεσία που ισχύει για το θαλάσσιο πάρκο αλλά δυστυχώς, στην δική μας περίπτωση δεν εφαρμόζεται ο νόμος των αποζημιώσεων από την πολιτεία». Οι αλιείς έχουν κατ’ επανάληψη θέσει το αίτημά τους υπόψη των εκάστοτε Υπουργών και «ενώ είναι όλοι θετικοί και αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας, εντούτοις δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στο πρόβλημά μας» τονίζει ο κ. Μαλαματένιας. Συγκεκριμένα, το ζητούμενο είναι «να ενεργοποιηθεί το άρθρο 22 παρ. 3 του Νόμου 1650, όπου προβλέπονται αποζημιώσεις στους αλιείς λόγω καταστροφών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από σπάνια ή απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας (φώκιες)» καθώς «ο παραπάνω νόμος ενεργοποιείται μόνο για την επιβολή προστίμων λόγω αλιευτικών παραβάσεων, όχι όμως για τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε νόμιμα» σύμφωνα με την επισήμανση του προέδρου των αλιέων της Αλοννήσου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου