ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περιφρούρηση των δασικών περιοχών της Σκιάθου

περιφρούρηση-των-δασικών-περιοχών-τη-405995

Πρωτοβουλίες που κινούνται προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δασικής περιοχής Μαντράκι και γενικότερα του μοναδικού δασικού πλούτου της Σκιάθου, αναπτύσσει ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω διαφύλαξη της ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής Μαντράκι, και ευρύτερα των αισθητικών δασών του νησιού, που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 3.000 εκταρίων. Στο προσεχές μάλιστα διάστημα, ο Σύλλογος θα οργανώσει συνάντηση των ενεργών Συλλόγων του νησιού, προκειμένου να συνταχθεί το μητρώο εθελοντών περιφρούρησης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας «θέσαμε εγγράφως τις θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και προτείναμε την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης πρόσβασης, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο, στον οποίο ανήκουν τα δάση της Σκιάθου, προκειμένου να αποτραπεί κάθε φαινόμενο ανεξέλεγκτης υλοτόμησης».

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της εβδομάδας καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Σκιάθο, με την συμμετοχή φορέων και Συλλόγων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» υιοθέτησε την προαναφερθείσα περιοχή, η οποία εντάσσεται στις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στην επιστολή που έθεσε υπόψη των αρμοδίων ο πρόεδρος του Συλλόγου «η περιορισμένη διέλευση θα λειτουργήσει ως μέτρο καταπολέμησης της παράνομης υλοτομίας, που λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα».

Η Σκιάθος, εξάλλου, είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση έχουν χαρακτηρισθεί ως αισθητικά, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 3.000 εκταρίων, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το δασικό σύμπλεγμα της Όσσας, που καταλαμβάνει αντίστοιχα έκταση 16.900 εκταρίων. «Τα δάση της Σκιάθου έχουν χαρακτηρισθεί ως αισθητικά δάση από το 1977 με Προεδρικό Διάταγμα και σύμφωνα με το Ν.Δ. 996 / 71 (άρθρο 3, παρ. 2) αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους» υπογραμμίζει ο κ. Τζούμας. Ως αισθητικά δάση έχουν χαρακτηρισθεί 19 συνολικά περιοχές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται, όπως προαναφέρθηκε, και η Σκιάθος. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση, όλες οι δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το θαυμάσιο δάσος των Κουκουναριών, αποτελούν εκτάσεις μοναδικού φυσικού κάλλους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» αναπτύσσει, πολύπλευρο έργο σε όλα τα πεδία, μηδέ εξαιρουμένης της προστασίας του περιβάλλοντος και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται, εξάλλου, η πρόταση που τέθηκε υπόψη των επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου. Η δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης υλοτόμησης και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Τζούμας «οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται σε ανύποπτο χρόνο από κοινού με την Δημοτική Αστυνομία και τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να εντοπίζονται οι περιπτώσεις παράνομης υλοτόμησης και στην συνέχεια να δρομολογούνται οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου