ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτης έγραψε ιστορία

σκοπελίτης-έγραψε-ιστορία-739028

Το πολυσχιδές έργο του κορυφαίου Σκοπελίτη λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από κορυφαίους πνευματικούς φορείς στην Αθήνα.

Με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας είναι γνωστός ο Έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Κ. Αποστολίδης, το σπίτι του οποίου στη χώρα της Σκοπέλου αποτελεί πλέον το Μουσείο Νιρβάνα. Ο πατέρας του, έμπορος Κωνσταντίνος Αποστόλου Κουμιώτης, ήταν από τη Σκόπελο και η μητέρα του, Μαριέττα Ιωάννου Ράλλη, από τη Χίο. Γεννήθηκε στη Μαριούπολη της Ρωσίας (σήμερα ανήκει στην Ουκρανία) το 1866 και πέθανε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1937.

Το μεγάλο αφιέρωμα στον Παύλο Νιρβάνα άρχισε με το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Από Δευτέρα 8 έως τις 25 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) διοργανώνεται έκθεση έργων τέχνης, χειρογράφων, αλληλογραφίας και προσωπικών αντικείμενων του Νιρβάνα. Την έκθεση επιμελείται ο Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ενώ θα την εγκαινιάσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Θάνος Δημόπουλος,τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 21.00.

Στις 13 Οκτωβρίου, στις 21.30, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα) θα πραγματοποιηθεί μουσικό πολυσυνδυαστικό δρώμενο με τίτλο «Το γραμμόφωνο του κυρίου Άσοφου». Μια ζωντανή μουσική περιήγηση εμπνευσμένη από τον κόσμο του Παύλου Νιρβάνα από την Άλκηστη Ηλιάδη και τον Οδυσσέα Αποστολόπουλο.

Στις 27 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα), το Θέατρο Τέχνης θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον Παύλο Νιρβάνα με τίτλο «Παύλος Νιρβάνας: Θέατρο, αλλά και ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα». Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης (αλφαβητικά) Ερατώ Αγγουράκη, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Νέστωρ Κοψιδάς, Δημήτρης Μαγγίνας και Μαριλένα Μόσχου που θα διαβάσουν αποσπάσματα από θεατρικά έργα, ποιήματα και κείμενα του Παύλου Νιρβάνα. Είναι η πρώτη φορά που στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης θα ακουστεί ο έντονα θεατρικός λόγος του Νιρβάνα. Σκηνοθετική επιμέλεια – επιλογή κειμένων Μαριάννα Κάλμπαρη. Μουσική Κωνσταντίνος Ευστρατίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στον Πειραιά από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ακόμη διαλέξεις και ξεναγήσεις στην έκθεση για ενήλικες και μαθητές σχολείων της Αττικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου