ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μετρά πληγές η Σκιάθος [εικόνες]

μετρά-πληγές-η-σκιάθος-εικόνες-742349

Το μένος του «Ζορμπά» βίωσαν περισσότεροι από 100 ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καταστημάτων και οικιών στις περιοχές Κουκουναριές, Τρούλος, Αγία Παρασκευή και Κολιός της Σκιάθου, μετά τη σφοδρή επέλασή του, που έπληξε το νησί των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το νησί του Παπαδιαμάντη βρέθηκε κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ προωθήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το κατεπείγον αίτημα του δημοτικού συμβουλίου να κηρυχτεί η Σκιάθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επόμενη μέρα, μετά την επέλαση του «Ζορμπά», βρίσκει το νησί να μετρά τις πληγές του και τα διαθέσιμα μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό να συνεχίζουν το τιτάνιο έργο της επιδιόρθωσης ζημιών σε δρόμους που τέμνονται με τον επαρχιακό δίκτυο, στις περιοχές που επλήγησαν. Απροσπέλαστο σε μεγάλη ακτίνα έχει καταστεί το αγροτικό δίκτυο.

Επί ποδός βρίσκεται και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σκιάθου, καταγράφοντας ζημιές, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος ανέφερε ότι το νησί δέχτηκε τεράστιο όγκο νερού σε διάστημα μιας μέρας, που αγγίζει τα 140 χιλιοστά, από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Ο δήμαρχος Σκιάθου περιέγραψε ως «πρωτόγνωρο» το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, στον δείκτη με τις ενδείξεις των μέγιστων ημερήσιων βροχοπτώσεων που καταγράφηκε χθες, η Σκιάθος και η Σκόπελος καταλαμβάνουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση, με 30 χιλιοστά βροχής ανά ώρα, σε πανελλαδικό επίπεδο, με τη Γλώσσα Σκοπέλου να βρίσκεται στην έβδομη θέση με 24 χιλιοστά βροχής ανά ώρα.

Σκιαγραφώντας την εικόνα που παρουσιάζουν οι πληγείσες περιοχές, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν υποστεί ζημιές οι οικοσκευές, ο περιβάλλων χώρος καταλυμάτων, ενώ έχουν πληγεί επίσης επιχειρήσεις και οικίες, λόγω της ορμητικής εισόδου των νερών της βροχής σε ισόγειους και υπόγειους χώρους.

Κλειστά παρέμειναν, εξάλλου, χθες τα σχολεία του νησιού.

Μηχανήματα στους δρόμους

Εργοτάξιο έγιναν χθες οι δρόμοι του νησιού, που εντοπίζονται στις πληγείσες περιοχές, με το κέντρο βάρους των προσπαθειών να βρίσκεται στην απομάκρυνση φερτών υλών, προκειμένου να καταστούν προσβάσιμοι όσοι έγιναν απροσπέλαστοι, όταν το νησί βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αντιδημάρχου Κώστα Γιαννίτση, το ύψος του νερού της βροχής έφτασε το ένα μέτρο, εγκλωβίζοντας τουρίστες και οικογένειες στις περιοχές Κουκουναριές, Τρούλος, Αγία Παρασκευή και Κολιός, ενώ σε όλη τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, συνεχιζόταν η διαδικασία μεταφοράς κόσμου σε άλλα σημεία και καταλύματα του νησιού.

Μηχανήματα επιχειρούσαν, στο μεταξύ, χθες το πρωί στον δρόμο Σκιάθου – Κουκουναριών και τους κάθετους δρόμους, από τη νότια πλευρά, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Γιαννίτσης, θα απαιτηθεί χρόνος, μέχρις ότου επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο του νησιού.

Σφοδρός άνεμος

Το σκηνικό των ζημιών περικλείει επίσης πτώση δέντρων στην περιοχή του Ασέληνου, λόγω της σφοδρότητας του ανέμου που έπνεε στο νησί, σαρώνοντας τα πάντα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σκιάθου ανέφερε, εξάλλου, ότι ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος του νερού και για πολλές ώρες. «Το νερό περνούσε πάνω από τον δρόμο, λόγω του μεγάλου όγκου, μεταφέροντας φερτές ύλες. Οση παροχή έχουμε, πρέπει να τριπλασιαστεί, για να αντέξει τέτοιο όγκο νερού. Πρέπει να γίνουν τριπλάσια αντιπλημμυρικά στις πληγείσες περιοχές» είπε.

Μεταφορά τουριστών

«Είχαμε προβλήματα που δεν θυμάμαι να υπήρξαν ξανά στα 30 χρόνια που βρίσκομαι στο νησί» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέκος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκιάθου, ο οποίος υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα αρκετοί ξενοδόχοι, λόγω των ζημιών που προκάλεσε η μεταφορά νερού και λάσπης σε αρκετά καταλύματα.

Ο ίδιος εξήρε, παράλληλα, τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν με τη συνδρομή φορέων, Υπηρεσιών, τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων, για τη μεταφορά 800 περίπου τουριστών από τις πληγείσες περιοχές προς το αεροδρόμιο και από εκεί σε ξενοδοχεία του νησιού, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και οι αεροπορικές πτήσεις.

«Ηταν πολύ δύσκολα, προσπαθήσαμε με όλο το προσωπικό της εταιρείας και τη βοήθεια του Δήμου και ιδιαίτερα του αντιδημάρχου κ. Γιαννίτση και τη συνδρομή συναδέλφων να μεταφέρουμε τους τουρίστες που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές, για να είναι ασφαλείς».

Φιλοξενία από το «Skiathos Palace»

Φιλοξενία σε 200 περίπου ξένους τουρίστες προσέφερε ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες του ξενοδοχείου «Skiathos Palace», σε επισκέπτες του νησιού που διέμεναν στις πληγείσες περιοχές της Σκιάθου. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου διέθεσε στους τουρίστες δωμάτια και μαζί με το προσωπικό, φρόντισε για τη διαμονή και τη διατροφή τους, σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τη Σκιάθο, με πνεύμα ανθρωπιάς και φιλοξενίας.

Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις

Προωθήθηκαν τελικά στον προορισμό τους οι Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Σέρβοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στη Σκιάθο, λόγω της ακύρωσης έξι πτήσεων εξωτερικού προχθές και μιας πτήσης της Ολυμπιακής το Σάββατο.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση των πτήσεων που είχαν ακυρωθεί, όταν το νησί βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και την προώθηση των τουριστών στον προορισμό τους.

Απεγκλωβισμός οικογένειας από ΙΧ

Πήρε «φωτιά» προχθές το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής Σκιάθου

Κόκκινο χτύπησαν οι κλήσεις που δέχτηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Σκιάθου στη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, που λαχτάρησαν κατοίκους και επισκέπτες, προκαλώντας σειρά προβλημάτων, αλλά και τον εγκλωβισμό τριών ατόμων σε όχημα.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια ξενοδοχείου, μάρκετ και ταβέρνας στην Αγία Παρασκευή, τον Τρούλο και τις Κουκουναριές.

Οχημα που κατευθυνόταν από Πλατανιά προς Αγία Παρασκευή, συνάντησε ορμητικό «χείμαρρο» στον δρόμο λόγω της υπερχείλισης ρέματος, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, ζευγάρι υπερηλίκων και η μεσήλικη κόρη τους. Οι εγκλωβισμένοι στο όχημα κάλεσαν την Πυροσβεστική, που ανταποκρίθηκε άμεσα, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και τέσσερις πυροσβέστες, που έσπευσαν επιτόπου. Οι πυροσβέστες απομάκρυναν τους επιβάτες του ακινητοποιημένου οχήματος από τα ανοιχτά παράθυρα της δεξιάς πλευράς, οδηγώντας τους εκτός του επικίνδυνου περάσματος.

Παράλληλα σημειώθηκαν τρεις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια ενός μάρκετ κι ενός ξενοδοχείου στις Κουκουναριές. Το ύψος του νερού είχε φτάσει, σημειωτέον, το ενάμιση μέτρο.

Προχθές το βράδυ στις 20.00 έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί προς την περιοχή Ασέληνος, λόγω πεύκου που λύγισε από το μένος της θύελλας. Το κομμένο δέντρο απομακρύνθηκε με συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής και του Δήμου.

Συνεχείς ήταν, παράλληλα, οι κλήσεις από πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν πληροφορίες με έκδηλη ανησυχία.

Σε απόγνωση επαγγελματίες της Σκιάθου

Ξυστά… πέρασε ο «Ζορμπάς» από Σκόπελο και Αλόννησο

Σε απόγνωση βρίσκονται επαγγελματίες και κάτοικοι των περιοχών Κολιός, Αγία Παρασκευή, Τρούλος και Κουκουναριές, με δεκάδες μαρτυρίες για εισροή υδάτων σε ισόγειους χώρους και υπόγεια να καταγράφονται.

Ενδεικτικά καταγράφεται η μαρτυρία της Μαρίας Κανταράκια, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του Τρούλου, που έγινε για μια ακόμη φορά λίμνη, μετά την επέλαση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

Περιγράφοντας την εικόνα της καταστροφής, έκανε λόγο για «ένα μέτρο νερό στα πλημμυρισμένα δωμάτια» και τόσο μεγάλο όγκο λάσπης και φερτών υλών «που πρέπει να μεταφερθεί με φορτηγά» είπε. «Ευτυχώς οι τουρίστες είχαν αναχωρήσει την Παρασκευή από το κατάλυμά μου, αλλά είναι μεγάλη η καταστροφή των περιουσιακών μου στοιχείων. Είμαστε σε απόγνωση, έχουμε δύο βράδια να κοιμηθούμε. Είναι από τις λίγες φορές που φοβήθηκα τόσο πολύ, βλέποντας τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει», είπε.

Μεγάλες ζημιές υπέστη και η επιχείρηση της Ντένης Μαρκάκη στις Κουκουναριές, με την ίδια να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σημειώθηκαν ζημιές «σε ιματισμό, πλυντήρια, μηχανήματα, γεννήτριες, στα ισόγεια δωμάτια, στην πισίνα, στα μοτέρ της πισίνας. Το ξενοδοχείο χθες ήταν γεμάτο και τώρα είναι άδειο, γιατί εκκενώθηκε» υπογραμμίζει. Παράλληλα η κ. Μαρκάκη ανέφερε ότι εκατό τουρίστες που είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο της, μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα του νησιού, καθώς το νερό, που ξεπέρασε το ένα μέτρο, είχε καλύψει τα πάντα.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν σημειώθηκαν στη Σκόπελο και την Αλόννησο, παρά την έντονη βροχόπτωση και τον αέρα.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, «γίνεται καταγραφή των ζημιών για να έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι δεν είναι μεγάλα τα προβλήματα». Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση άντλησης υδάτων από το υπόγειο καταστήματος στον Πάνορμο, που πλημμύρισε.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Μάχη Κλωνάρη συμπλήρωσε ότι σημειώθηκαν μικροκατολισθήσεις σε τμήματα πρανών κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου, ενώ μεταφέρθηκαν, επίσης, φερτά υλικά στο οδόστρωμα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, που προκάλεσε προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο.

Ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου Αγγελος Αργυρίου ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν, ευτυχώς, ιδιαίτερα προβλήματα στο νησί από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Νηνεμία μετά τον κυκλώνα

Βελτιώνεται ο καιρός στη Μαγνησία μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός μετά την επέλαση του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη Μαγνησία, με επίκεντρο τις Βόρειες Σποράδες.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» σήμερα Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος στη Μαγνησία. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί μέτριοι έως ισχυροί και στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς και στον Βόλο από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μεθαύριο Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στον Βόλο από 15 έως 22 βαθμούς.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές αυξημένες στις ορεινές περιοχές, όπου πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί από 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου