ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εγιναν στάχτη 212 στρέμματα δάσους στη Σκόπελο

εγιναν-στάχτη-212-στρέμματα-δάσους-στη-σ-789248

Εικόνες καταστροφής σε ένα πευκόδασος απαράμιλλης ομορφιάς άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην περιοχή Αμάραντος Σκοπέλου.

Ο απολογισμός του Δασαρχείου Σκοπέλου αύξησε χθες τα στρέμματα με τα κατεστραμμένα πεύκα σε 212 από 130 που αρχικώς είχαν υπολογιστεί.

Η φωτιά παρέμεινε τέθηκε χθες υπό μερικό έλεγχο με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να διαφυλάττουν την περιοχή υπό τον φόβο εκδήλωσης αναζωπυρώσεων.

Προχθές το απόγευμα οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στο νησί είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τουλάχιστον τέσσερις αναζωπυρώσεις.

Μέτωπο πυρκαγιάς δεν υπήρχε . Η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη. Και χθες τρίτη μέρα μετά την πυρκαγιά υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Στο νησί επικρατούσαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Η άπνοια διευκόλυνε το δύσκολο έργο των πυροσβεστών, ενώ η περιοχή «κάπνιζε».

Στον Αμάραντο παρέμειναν για διαφύλαξη της περιοχής 48 πυροσβέστες και εννέα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονταν οι πέντε υδροφόρες του δήμου Σκοπέλου και δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης διανυχτέρευσαν και χθες στην Σκόπελο για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Αυτοψία στους χώρους της πυρκαγιάς

Σε αυτοψία των χώρων όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε από την πλευρά της θάλασσας και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος του εν λόγω νότιου τμήματος του νησιού.

Οι πυροσβέστες του Ανακριτικού συνέχιζαν και χθες τη λήψη καταθέσεων από μάρτυρες του περιστατικού προκειμένου να διαλευκανθεί τι ακριβώς συνέβη.

Καταθέσεις έχουν ληφθεί από περισσότερα από πέντε άτομα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται υπό πλήρη εξέλιξη.

Οι αρχές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι η πυρκαγιά να εκδηλώθηκε από εμπρησμό, ο οποίος ενδεχομένως να προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια.

Προς στιγμήν συλλέγεται κάθε χρήσιμο στοιχείο.

Στο μεταξύ, ο 32χρονος Βολιώτης που υπέστη εγκαύματα κατά την προσπάθειά του να απομακρύνει το μηχανάκι του από την καιόμενη περιοχή, είναι καλύτερα στην υγεία του και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σύντομα.

Εν αναμονή η δημοτική αρχή Σκοπέλου

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ενημέρωσε ότι «η κατεστραμμένη γη ήταν κατάφυτη από πεύκα. Η δική μας εκτίμησε είναι ότι η φωτιά να προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια. Αναμένουμε όμως το Ανακριτικό να ολοκληρώσει απερίσπαστο το έργο του ώστε να διαλευκανθεί στη συνέχεια τι ακριβώς συνέβη».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό των πυροσβεστών. Έχουμε σε επιφυλακή όλες τις υδροφόρες του δήμου και τα χωματουργικά μηχανήματα. Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις διαφυλάττουν την περιοχή, έργο που θα συνεχιστεί και σήμερα».

Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Αμάραντος Σκοπέλου όπου υπήρχαν πολλοί τουρίστες ανάμεσά τους και ελεύθεροι κατασκηνωτές.

Η φωτιά έλαβε άμεσα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα λουόμενοι και κατασκηνωτές να βουτούν στη θάλασσα για να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.

Κάποιοι είχαν προλάβει να απομακρυνθούν με τα οχήματά τους. Άλλοι όχι. Ο 32χρονος Βολιώτης που τραυματίστηκε δεν απομακρύνθηκε έγκαιρα. Το μηχανάκι του τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ προσπαθούσε να το σώσει από την πυρκαγιά και ο ίδιος κινδύνεψε με σοβαρά εγκαύματα.

Ευτυχώς, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών αρχών ήταν άμεση και έγκαιρα υπήρξε συνδρομή από τέσσερα Canadair που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού στις πρώτες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η Σκόπελος βρέθηκε σε πύρινο εφιάλτη για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον οχτώ χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Πάνορμο το 2008. Εντούτοις, οι Β. Σποράδες απειλήθηκαν για δεύτερη φορά μετά την φωτιά που έπληξε την περιοχή Μαρπούντα Αλοννήσου πριν από περίπου ένα μήνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου