ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πηδούσαν στη θάλασσα για να σωθούν στη Σκόπελο

πηδούσαν-στη-θάλασσα-για-να-σωθούν-στη-789991

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Αμάραντος στο νότιο τμήμα της Σκοπέλου όπου προχθές εκδηλώθηκε μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά, η οποία συνέχιζε και χθες το πρωί να αναζωπυρώνεται. Ελεύθεροι κατασκηνωτές μετά το ξέσπασμα της φωτιάς πηδούσαν στη θάλασσα από τη βραχώδη χερσόνησο για να σωθούν. Στο μεταξύ, με σοβαρά εγκαύματα κινδύνεψε ένας 32χρονος Βολιώτης στην προσπάθειά του να απομακρύνει το μηχανάκι του από τις πύρινες φλόγες. Η πυρκαγιά κατέκαψε πευκόδασος σε έκταση 130 στρεμμάτων με τις Πυροσβεστικές Αρχές να βλέπουν ανθρώπινο χέρι πίσω από την πύρινη λαίλαπα. Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης συνέχιζαν και χθες να δίνουν μάχη.

Η εικόνα της πυρκαγιάς τη χθεσινή δεύτερη μέρα ήταν σαφώς βελτιωμένη. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση από το μεσημέρι και μετά. Ο καιρός ήταν σύμμαχος, καθώς επικρατούσε άπνοια και δεν δυσκόλευε το δύσκολο έργο των πυροσβεστών.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης προχθές το βράδυ έφτιαχναν λωρίδες αντιπυρικής προστασίας. Παρά το σκότος και το δύσβατο της έκτασης οι πυροσβέστες ανέπτυσσαν εγκαταστάσεις για να φτάσουν στα θερμά σημεία του μετώπου και να «κόψουν» τη φωτιά. Το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν τουλάχιστον πέντε αναζωπυρώσεις.

Κλιμάκια από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν χθες στο νησί και άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για τα αίτια εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι σκηνές που ακολούθησαν μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς προχθές στις 5 το απόγευμα συγκλονίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιωτικό σκάφος φέρεται να μετέφερε λουόμενους από τη θαλάσσια περιοχή του Αμάραντου στο διπλανό λιμάνι του Αγνώντα. Επρόκειτο για λουόμενους αλλά και ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι έτρεχαν για να σωθούν.

Οι πυροσβέστες βρήκαν σακίδια στη θαλάσσια περιοχή της βραχώδους χερσονήσου που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την πασίγνωστη ταινία Mamma mia.

Επισκέπτες της περιοχής έτρεχαν άρον άρον να απομακρυνθούν από τη φωτιά – που σημειωτέον ξεκίνησε από την πλευρά της θάλασσας – με τα αυτοκίνητά τους. Άλλοι δεν προλάβαιναν και βουτούσαν στο νερό. Για τον 32χρονο που υπέστη εγκαύματα στήθηκε αεροδιακομιδή για τη μεταφορά του στον Βόλο, προκειμένου να νοσηλευτεί στο Αχιλλοπούλειο. Παράλληλα, δύο πυροσβέστες αισθάνθηκαν αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς. Ο ένας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού για λόγους πρόληψης.

Ο εγκαυματίας, όπως έγινε χθες γνωστό, παραμένει νοσηλευόμενος στο Αχιλλοπούλειο και ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ολονύχτια μάχη με τις πύρινες φλόγες

Πενήντα πέντε πυροσβέστες, εννέα πυροσβεστικά οχήματα από Βόλο και Σκόπελο και πέντε υδροφόρες του Δήμου συνέχιζαν προχθές το βράδυ τις ενέργειες κατάσβεσης ασταμάτητα.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν το έργο των πυροσβεστών, καθώς δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν έμφαση στο βόρειο τμήμα του πύρινου μετώπου ώστε να ανακόψουν την πυρκαγιά. Με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου Σκοπέλου άνοιξαν δύο λωρίδες και πέτυχαν να έχουν πρόσβαση σε θερμά σημεία του μετώπου.

Χθες το πρωί η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση. Δυο Canadair προέβησαν σε ρίψεις νερού επί μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν. Η πυρόσβεση συνεχιζόταν από τις επίγειες δυνάμεις.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον σύμμαχο καιρό καθώς από το απόγευμα υπήρχε η ενημέρωση ότι οι άνεμοι θα ενισχύονταν και θα έφταναν σε ένταση και τα πέντε Μποφόρ.

Το ευτύχημα ήταν ότι στη γύρω περιοχή από την καιόμενη έκταση δεν υπάρχουν σπίτια ή καταστήματα. Επιπλέον, για σήμερα οι πυροσβέστες αναμένουν βελτίωση του καιρού, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές στη Μαγνησία είναι 2, δηλαδή είναι χαμηλής κατηγορίας.

Στο πλευρό των πυροσβεστών η Δημοτική Αρχή

Στο πλάι των πυροσβεστικών δυνάμεων βρισκόταν και χθες η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου, η οποία συνέδραμε στο έργο κατάσβεσης με τα υδροφόρα οχήματα του Δήμου αλλά και εσκαπτικά μηχανήματα.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης είπε ότι «αυτή την ώρα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κατάσβεση και το Ανακριτικό στη συνέχεια να ξεκινήσει το έργο για τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς».

Ο κ. Βασιλούδης εκτίμησε ότι το πευκόδασος που καταστράφηκε ολοσχερώς ξεπερνά σε έκταση τα 300 στρέμματα. «Προς στιγμήν δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη και το πανέμορφο πευκόδασος δίπλα από την βραχώδη χερσόνησο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί τυλίχτηκε στις φλόγες. Ίσως, η φωτιά να προκλήθηκε από ένα τυχαίο περιστατικό ή να υπήρξε μία αμελής ενέργεια. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι κάτι έγινε εσκεμμένα εκτός αν κατατείνουν εκεί τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», δήλωσε.

Υπό έρευνα όλα τα ενδεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και της Περιφέρειας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν καταθέσεις, ενώ έρευνες διεξάγει και η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, στην περιοχή υπήρχε μία ομάδα ελεύθερων κατασκηνωτών. Η χερσόνησος είναι πολύ δημοφιλής και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Εντούτοις παρά το γεγονός ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται, πολλοί τουρίστες φέρονται να έστησαν σκηνές.

Το πιο πιθανό λοιπόν εκτιμάται ότι είναι η φωτιά να ξεκίνησε μετά από κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάποιος κατασκηνωτής να έβαλε φωτιά και να του «ξέφυγε». Έτσι οι διακοπές στον Αμάραντο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ένα πανέμορφο πευκόδασος τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το Ανακριτικό έχει αρχίσει να λαμβάνει καταθέσεις, ενώ παράλληλα η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, καθώς η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται και το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό πλην θλιβερό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η απαγόρευση αυτή πρέπει και να τηρείται.
Επισημαίνεται ότι από την πυρκαγιά μετατράπηκαν σε στάχτη πευκόδασος σε έκταση 130 στρεμμάτων, ενώ υπήρχε και ένας σοβαρός τραυματισμός. Τέλος, ένα μηχανάκι, ιδιοκτησίας του 32χρονου τραυματία, τυλίχτηκε στις φλόγες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου