ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εμπρησμός η φωτιά στη Σκόπελο –Ενας εγκαυματίας

εμπρησμός-η-φωτιά-στη-σκόπελο-ενας-ε-791721

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι στα καταπράσινα νησιά των Βορείων Σποράδων. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά από χέρι εμπρηστή που κατέστρεψε πριν από περίπου ένα μήνα δασώδη έκταση στην Αλόννησο, χθες στις φλόγες παραδίδονταν δάσος στην περιοχή του Αμάραντου, στον Αγνώντα Σκοπέλου.

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, που ευνόησαν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου, ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη με την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα. Στο νησί σήμανε αυξημένος συναγερμός. Δυνάμεις πυρόσβεσης έστησαν άμεσα επιχείρηση για τον περιορισμό της καταστροφής, ενώ επί ποδός τέθηκε ο δήμος στο νησί, καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνδράμοντας από την πλευρά τους στη δύσκολη μάχη.

Το βράδυ το μέτωπο που απλώθηκε καίγοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκταση δάσους 150 στρεμμάτων, είχε περιοριστεί και οι πληροφορίες μιλούσαν για μερικό έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς. Ωστόσο, με δεδομένες και τις καιρικές συνθήκες που κατατάσσουν τη Μαγνησία σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για φωτιές, ισχυρές δυνάμεις παρέμειναν όλο το βράδυ στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής αναμένεται να φάνει στο σύνολό του σήμερα με το φως της ημέρας.

Κινητοποίηση

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ, σούπερ πούμα, πυροσβεστικά οχήματα, χωματουργικά και υδροφόρες του δήμου, καθώς και 80 πυροσβέστες (η δύναμη ενισχύθηκε από την Αθήνα) είχαν κυκλώσει τη φωτιά μέχρι το βράδυ. Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν και σήμερα στο νησί, υπό τον συντονισμό του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαρ. Πόζογλου, ο οποίος ταξίδεψε με το απογευματινό πλοίο για Σκόπελο μαζί με τρεις αξιωματικούς, πεζοπόρο τμήμα, καθώς και τέσσερις υδροφόρες που ενίσχυσαν τις ήδη υπάρχουσες που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουν τη φωτιά.

Δείχνουν εμπρησμό

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν εμπρησμό και όλα τα στοιχεία είναι υπό έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια πρόκλησης της μεγάλης φωτιάς. Χθες εκείνο που προείχε για τις δυνάμεις πυρόσβεσης και ολόκληρο το νησί ήταν η καταστροφή να περιοριστεί σε όσο το δυνατόν μικρότερη έκταση.

Αεροδιακομιδή άντρα με εγκαύματα δεύτερου βαθμού από τη Σκόπελο

Στο μεταξύ, επιχείρηση αεροδιακομιδής στήθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα, όταν άντρας ελληνικής καταγωγής εμφανίστηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού, έχοντας υποστεί εγκαύματα δεύτερου βαθμού, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς. Είναι άγνωστο για ποιο λόγο βρίσκονταν στο φλεγόμενο σημείο και υπό ποιες συνθήκες τραυματίστηκε. Οι πληροφορίες χθες ήταν συγκεχυμένες, ακόμη και αν επρόκειτο για κάτοικο ή για τουρίστα στο νησί.

Εξαιτίας της σοβαρότητας των εγκαυμάτων κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στον Βόλο. Ελικόπτερο της 111 Πτέρυγας Μάχης ανέλαβε τη διακομιδή του μέχρι το στρατόπεδο και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου