ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χέρι εμπρηστών καίει την Αλόννησο

χέρι-εμπρηστών-καίει-την-αλόννησο-816451

Στάχτη μετατράπηκε πευκόδασος σε έκταση 110 στρεμμάτων στην Αλόννησο στη θέση Γερακίνας Λάκκα.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονταν επί ποδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο νησί παραμένει πυροσβεστική δύναμη με επικεφαλής τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχο Κων. Σκούπρα, ενώ στην Αλόννησο βρίσκεται και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος Χαρ. Πόζογλου.

Υπενθυμίζεται πως, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε ξαφνικά προχθές το βράδυ και κινούνταν με κατεύθυνση νοτιοδυτικά του νησιού, έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Marpunta Village Resort», με αποτέλεσμα να διαταχθεί εκκένωση του ξενοδοχείου. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού και η δημοτική αρχή Αλοννήσου έδιναν ολονύχτια μάχη με τις πύρινες φλόγες, ενώ χθες το πρωί στην κατάσβεση συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο Super Puma και δυνάμεις πυρόσβεσης από τον Βόλο και ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, «βλέπει» πίσω από την πυρκαγιά ενέργεια εμπρησμού, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στις 24 Μαΐου στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και πάλι γύρω στη 1 τα ξημερώματα. Το τελευταίο δρομολόγιο λεωφορείου για την περιοχή Μαρπούντα είναι στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η νέα πυρκαγιά θεωρείται απίθανο -σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη- να προκλήθηκε από αναζωπύρωση. Προκάλεσε μεγάλη καταστροφή σε ένα πευκόδασος ανεκτίμητης αξίας, σε μία περιοχή από τις πιο όμορφες της Αλοννήσου, και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι δεν κινδύνευσε άνθρωπος, ότι δεν υπήρξαν ζημιές στο ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα και σε βίλα μέσα στο δάσος, και κατέστη δυνατό με υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς.

Συναγερμός για το πύρινο μέτωπο

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή με πευκόδασος κοντά σε δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Μαρπούντα και στα 600 μέτρα από το ομώνυμο ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον δρόμο που καταλήγει στην Παλιοχωραφίνα. Η φωτιά κατευθυνόταν προς το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, που «φωτίστηκε» μέσα στο βράδυ από τις πύρινες φλόγες. Τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλοννήσου και δεκαεπτά πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με την πυρκαγιά, ενώ άμεσα συνέδραμε και η δημοτική αρχή του νησιού με τέσσερα υδροφόρα οχήματα και προσωπικό του δήμου.

Εντούτοις, λόγω της πλούσιας βλάστησης η πυρκαγιά λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έφτασε στα 300 μέτρα από το ξενοδοχείο. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλοννήσου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα και τον Λιμενικό Σταθμό του νησιού προχώρησαν στη 1.30 τα ξημερώματα στην εκκένωση. Πενήντα έξι τουρίστες μεταφέρθηκαν για λόγους ασφάλειας στο λιμάνι και διέμειναν το βράδυ στο Πατητήρι, με τα τουριστικά σκάφη «ΣΟΡΟΚΟΣ», «ΠΛΑΝΗΤΗΣ» και «ΕΞΠΛΟΡΕΡ» στα οποία επέβαιναν λιμενικοί.

Αστυνομικοί και λιμενικοί παράλληλα έλαβαν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα και απαγόρευσαν την κίνηση προς την περιοχή της πυρκαγιάς. Ευτυχώς, με τις ενέργειες των πυροσβεστών η πυρκαγιά αν και έφτασε το ξενοδοχειακό συγκρότημα δεν προκάλεσε ζημιές, όπως συνέβη και με μία βίλα που βρίσκεται στα 200 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο μέσα στο δάσος.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν σύμμαχο τον καιρό καθώς στο νησί επικρατούσε άπνοια. Όμως, το έργο πυρόσβεσης το δυσκόλευε ιδιαίτερα το δύσβατο της περιοχής, καθώς στο σημείο εκδήλωσης υπάρχει ρεματιά, ενώ και το έδαφος έχει ανηφορική κλίση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν κυριολεκτικά υπεράνθρωπο αγώνα για να αποτραπούν τα χειρότερα και ήρθαν αντιμέτωπες με πύρινες φλόγες.

Ρίψεις από αέρος

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου στις 4:55 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε με το πλωτό σκάφος 615 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου στην Αλόννησο με άλλους οχτώ πυροσβέστες και ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά λάμβανε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στις 6.15 χθες το πρωί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma συμμετείχαν στην κατάσβεση με επαναλαμβανόμενες ρίψεις νερού από αέρος.

Η απειλητική πυρκαγιά «έθεσε» σε συναγερμό το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στις 7.45 το πρωί δέκα πυροσβεστικά οχήματα, και συγκεκριμένα ένα υδροφόρο και δύο βοηθητικά από Π.Υ. Βόλου, και επτά πυροσβεστικά οχήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιβιβάζονταν στο Εξπρές Σκιάθος για να ενισχύσουν την Αλόννησο. Συνολικά στο νησί επιχειρούσαν το μεσημέρι 58 πυροσβέστες.

Στην Αλόννησο μετέβη και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Σκούπρας, όπως και κλιμάκιο από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα.

Από τις 9 το πρωί η πυρκαγιά άρχισε να τίθεται υπό μερικό έλεγχο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Κατερίνα Σαντίκου ανέφερε ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ξενοδοχειακό συγκρότημα και στις 10 το πρωί οι ένοικοι του «Μαρπούντα Village Resort» μεταφέρονται και πάλι στα καταλύματά τους.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 12 το μεσημέρι, όμως στον τόπο εκδήλωσης παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς στην περιοχή ανά διαστήματα υπήρχαν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβέστες παρέμειναν στον τόπο εκδήλωσης και χθες το βράδυ για λόγους πρόληψης.

Απολογισμός… στις στάχτες

Στην Αλόννησο μετέβη χθες και το Ανακριτικό Κλιμάκιο του Τμήματος Θεσσαλίας και συνέλλεξε κάθε χρήσιμο στοιχείο για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Το έργο της προανάκρισης βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη και στο πλαίσιό του εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό του εμπρησμού. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου είπε ότι η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, ενώ επισήμανε ότι η φωτιά έχει πολλές εστίες για τις οποίες υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά κατέκαψε πεύκα, πουρνάρια, ξερά χόρτα σε μία έκταση 110 στρεμμάτων στις περιοχές Μαρπούντα, Αγάλου, Λάκκα, Κάτω Χωράφι.

Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ίδιο σημείο, την ίδια περίπου ώρα, την ίδια μέρα της εβδομάδας με τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 24 Μαΐου», είπε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Πιστεύω ότι πρόκειται για ενέργεια εμπρησμού. Δεν είναι τυχαίες τόσες συμπτώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση η πυρκαγιά να εκδηλώθηκε από ανάφλεξη, ούτε λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν», εξήγησε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την πυρκαγιά και άμεσα έσπευσε στο σημείο, όπου με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και άλλων υπηρεσιών συνέδραμε στο έργο των πυροσβεστών. Ο ίδιος εκτιμά ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε έκταση 200 στρεμμάτων και όχι 110 στρεμμάτων.

«Είναι ευτύχημα που καταφέραμε να εμποδίσουμε τη φωτιά να επεκταθεί και περαιτέρω», επισήμανε ο ίδιος, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την κινητοποίηση των πυροσβεστικών αρχών όλου του νομού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αθήνας.

Ο κ. Βαφίνης εξήγησε ότι το έργο κατάσβεσης ήταν πολύ δύσκολο και συχνά έπρεπε να αναπτύσσονται εγκαταστάσεις για να ανακόπτουν οι πυροσβέστες την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. «Με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέστη δυνατό να μην προκληθούν ζημιές στο ξενοδοχείο Marpunta και σε βίλα που απέχει από τον κεντρικό δρόμο 200 μέσα και βρίσκεται στο δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι φλόγες έφτασαν και στις δύο περιπτώσεις, σε απόσταση αναπνοής», επισήμανε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Ο κ. Βασίλης Δροσάκης που έχει σπίτι κοντά στην περιοχή, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ξαφνικά μέσα στη νύχτα είδε μία λάμψη. «Καθόμασταν στο μπαλκόνι και είδαμε να φωτίζεται ένα σημείο μέσα στο δάσος. Τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει και είδαμε τη φωτιά».

Ο κ. Δροσάκης και πολλοί ντόπιοι συνέδραμαν άμεσα τους πυροσβέστες. Προσπάθησαν να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο μεταφέροντας νερό ή βοηθώντας στον συντονισμό της επιχείρησης. Προς στιγμήν υπήρχε μεγάλη αναστάτωση και πανικός. Η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την παραλία Βύθισμα.

Ο κ. Μιχάλης Αναγνώστου, που διατηρεί σπίτι κοντά στην περιοχή, είπε ότι ενημερώθηκε για την πυρκαγιά τηλεφωνικά. «Η φωτιά πήρε μεγάλη διάσταση. Το ξενοδοχείο της Marpunta εκκενώθηκε. Λιμενικοί και αστυνομικοί απαγόρευαν την κίνηση οχημάτων προς το μέτωπο της φωτιάς», ενημέρωσε, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατούσε.

Δεν είχαν απομακρυνθεί ξερά δέντρα

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή ξερά κλαδιά μετά την απομάκρυνση κορμών καμένων δέντρων από τον περσινό χιονιά. Ο ίδιος είπε ότι είχε κοινοποιήσει και σχετικά έγγραφα προς τη δημοτική αρχή Αλοννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Τα ξερά κλαδιά μετατράπηκαν σε βόμβα με τη χθεσινή φωτιά», επισήμανε και διερωτήθηκε: «Ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη απομάκρυνσή τους; Ο εργολάβος δεν θα έπρεπε να μεριμνήσει;».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου