ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον για την Σκιάθο

διεθνές-ερευνητικό-ενδιαφέρον-για-τη-21796

Στο επίκεντρο του διεθνούς ερευνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η αρχαία πόλη της Σκιάθου, που έφερε τα τελευταία χρόνια στο φως, η ερευνητική συνεργασία μεταξύ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η αρχαία πόλη που εντοπίστηκε στην θέση Κεφάλα της Σκιάθου, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στο Παρίσι και την Αμερική, ενώ έπεται παρουσίαση στο νησάκι Ισκια της Νάπολης, με την συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, επικεφαλής των ανασκαφών από την πλευρά του ΙΑΚΑ, ανέφερε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά και δίνουν το στίγμα μιας αρχαίας πόλης με διαδοχικές φάσεις κατοίκησης.

«Με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών μας, η κατοίκηση αρχίζει γύρω στο 1.100 πΧ, στη διάρκεια της υπομυκηναϊκής περιόδου και η συγκεκριμένη πόλη συνεχίζει να κατοικείται αδιάκοπα μέχρι και το τέλος της κλασικής εποχής, οπότε και μετακινούνται οι κάτοικοι στη νέα πόλη της Σκιάθου» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μαζαράκης.

Η ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που μαρτυρούν τις διαδοχικές φάσεις κατοίκησης της συγκεκριμένης εγκατάστασης και προσφέρονται για περαιτέρω μελέτη, με βάση το υλικό που έχει έρθει στο φως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εξάλλου, ο οχυρωματικός περίβολος που χρονολογείται στο 700 πΧ με βάση την κεραμική που έχει βρεθεί, και τα κινητά ευρήματα που προέρχονται από την περιοχή του νεκροταφείου, που εκτείνεται εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης και σε μικρή απόσταση. Τα κινητά ευρήματα που έχουν βρεθεί στη αρχαία πόλη περιλαμβάνουν κυρίως κεραμική, ενώ τα ευρήματα τάφου της υπομυκηναϊκής περιόδου, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα πΧ, περιλαμβάνουν, αντίστοιχα, μεταλλικά κτερίσματα, όπως χάλκινα κοσμήματα, σιδερένια αντικείμενα αλλά και χρυσούς σφηκωτήρες, ελάσματα που κοσμούσαν τα μαλλιά.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κάνουν τον γύρο του κόσμου, μέσω των εισηγήσεων που παρατίθενται σε μεγάλες διοργανώσεις, με την Σκιάθο και τον αρχαιολογικό της πλούτο να γίνονται ευρύτερα γνωστά.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου