ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τους έκανε «σεφτέ»… η εφορία στην Σκιάθο

τους-έκανε-σεφτέ-η-εφορία-στην-σκιά-28921

Ενώ καλά – καλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, και οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στην περίοδο της προετοιμασίας ενόψει καλοκαιριού, στη Σκιάθο έκανε «απόβαση» για ελέγχους το πρώτο κλιμάκιο εφοριακών παραμονές Πρωτομαγιάς. Οι «εντεταλμένοι» από τη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν φύλλο και φτερό εποχικές επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει. «Μπλόκα» επίσης στήθηκαν στους δρόμους και ελέχθησαν για το φορτίο τους αρκετά οχήματα επαγγελματιών, οι οποίοι συνεργάζονται με επιχειρήσεις όπου εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης ενόψει της σεζόν.

Η παρουσία του κλιμακίου των εφοριακών στο νησί του Παπαδιαμάντη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ ακόμη τα μαγαζιά δεν έχουν κυριολεκτικά προλάβει να «κάνουν σεφτέ», προκάλεσε πολλά δυσμενή σχόλια μεταξύ των επαγγελματιών, που «στενάζουν» τα τελευταία χρόνια από τους ελέγχους των κλιμακίων, τα μέλη των οποίων «ξετινάζουν» τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης Σκιάθου, ο κ. Θανάσης Ζλατούδης, που είναι επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων και δημοτικός σύμβουλος, εξέφρασε τη δυσφορία του για την εξέλιξη, σημειώνοντας πως είναι άδικο το Υπουργείο Οικονομικών να στοχεύει μονίμως τους επιχειρηματίες, έχοντας δημιουργήσει στερεότυπα περί «οργίου φοροδιαφυγής» στα νησιά.

«Οφείλω, αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως τόσο προσωπικά όσο και ως επαγγελματίες είμαστε υπέρ των ελέγχων, παρότι δεν συμφωνούμε με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο το οποίο έχει «λυγίσει» τις επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και το στερεότυπο που έχει καλλιεργηθεί, ότι το καλοκαίρι στα νησιά γίνεται «όργιο φοροδιαφυγής», και ότι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες δεν έχουν άλλο σκοπό στη ζωή τους από το να φοροδιαφύγουν και να υπερκερδίσουν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Κάποια στιγμή, πρέπει τα πράγματα να μπουν στη σωστή τους βάση και να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, που μοχθεί και πασχίζει να κρατήσει όρθια την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Ζλατούδης.

Παράλληλα ο ίδιος, σε αντιδιαστολή με τους εξονυχιστικούς ελέγχους, θέτει μία επιπλέον σημαντική παράμετρο που έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

«Ένα κράτος που έχει απαιτήσεις από τους πολίτες του, θα πρέπει να αναλαμβάνει και στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Δεν είναι δυνατόν να μας θυμάται η Πολιτεία μόνο όταν πρόκειται να κάνει ελέγχους και να κόψει πρόστιμα. Στο νησί μας υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, όπως το εκπαιδευτικό, η ακτοπλοΐα. Κάθε χειμώνα τα σχολεία μας υπολείπονται εκπαιδευτικών ενώ τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια γίνονται μετ’ εμποδίων» συνεχίζει ο ίδιος για να προσθέσει: «Οι ισχυρισμοί για τη φοροδιαφυγή στα νησιά και τους κακούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τίποτα, πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο», κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου