ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συστράτευση για το περιβάλλον

συστράτευση-για-το-περιβάλλον-31906

Στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκε ο εναρκτήριος καθαρισμός της εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για 23η χρονιά.

Η ημέρα εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες για τη Θάλασσα, που εορτάζονται κάθε χρόνο τον Μάιο, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στόχο έχει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος των θαλασσών στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η άριστη συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου απέφερε για μία ακόμη φορά καρπούς, και περισσότερα από 200 παιδιά του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, με τη συνοδεία των καθηγητών τους, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και τον Δήμο Σκιάθου, έδωσαν το καλό παράδειγμα ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση.

Με την πολύτιμη εμπειρία του αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τον περίπλου της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, έγινε παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τις ελληνικές θάλασσες και τα απορρίμματα. Τη συζήτηση ακολούθησε ο καθαρισμός της παρακείμενης ακτής, αλλά και της παραλίας Μεγάλη Αμμος, όπου τα παιδιά δημιούργησαν με τα απορρίμματα μια κατασκευή.

Φέτος, άλλωστε, η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» αποτελεί το μέσο διάδοσης στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού έργου PTwist «Αn open platform for plastic lifecycle awareness, monetization, and sustainable innovation». Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις σε τρεις χώρες (Ολλανδία, Ελβετία, Ελλάδα). Οι πιλότοι θα συμβάλλουν στη διάχυση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας και στην εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, στο οποίο το πλαστικό αποτελεί προτεραιότητα.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag), πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία, με άξονα το εγκεκριμένο από το υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…», καθώς επίσης και ένα σεμινάριο εκπαιδευτικών, μία εκδήλωση δρόμου με διαδραστικά παιχνίδια, αλλά και μία συμμετοχική δράση για την αξιολόγηση της προόδου στη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί και τη διερεύνηση νέων προτάσεων και ιδεών για εναλλακτικές που θα οδηγήσουν στη περαιτέρω μείωση της χρήσης.

Η λειτουργία και οι δράσεις του συντονιστικού οργάνου για τη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει αποφέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στο νησί, που οι κάτοικοί του, αποφασισμένοι, συντονίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον τις επόμενες δράσεις στο νησί εμπλέκοντας ακόμα περισσότερους στην όλη προσπάθεια. Το συντονιστικό όργανο αποτελείται από εκπροσώπους του δήμου, του Πολιτιστικού Συλλόγου, των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών των super market και καταστημάτων, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου και το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Τόσο η αποτύπωση των ενεργειών και το αποτέλεσμα τους πλέον διαφαίνεται και στη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και στην ανακύκλωση που καταγράφεται στο νησί και οι περαιτέρω δράσεις αφορούν στον ακόμα καλύτερο συντονισμό και διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag) χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος» και υλοποιείται στο νησί των Σποράδων την περίοδο Μάιος 2017 – Ιούνιος 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου