ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αποτυπώνει το παπαδιαμαντικό τοπίο

αποτυπώνει-το-παπαδιαμαντικό-τοπίο-49133

Το μοναδικό τοπίο της παπαδιαμαντικής ανοιξιάτικης Σκιάθου, ήταν το θέμα του φωτογραφικού σεμιναρίου με τη γνωστή φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε 23 και 24 Μαρτίου, στόχο είχε οι συμμετέχοντες να διερευνήσουν, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, ερωτήματα όπως πώς ορίζεται η φωτογραφία τοπίου, τι είναι η αφήγηση ενός τόπου και η απεικόνιση της φύσης, αν υπάρχουν τα τόπια της ψυχής, και αν η ανθρώπινη παρέμβαση είναι η νέα τοπιογραφία.

Το διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος», περιελάμβανε την πρώτη μέρα δίωρη διάλεξη όπου παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις που συνιστούν τη «φωτογραφία τοπίου» και αναλύθηκαν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης σε εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έκαναν πρακτική άσκηση φωτογραφίζοντας το Κάστρο και το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ντουμάν και της πηγής του Χαιρημωνά. Τη δεύτερη μέρα έγινε φωτογράφηση στην περιοχή «Πλάκες», και στη συνέχεια το φωτογραφικό υλικό των δύο φωτογραφήσεων αξιολογήθηκε από τη φωτογράφο.

Η ένθερμη ανταπόκριση και η καλλιτεχνική ματιά των συμμετεχόντων προκάλεσαν το ενδιαφέρον της φωτογράφου, για περαιτέρω δημιουργική φωτογραφική δραστηριότητα, στη Σκιάθο, προτείνοντας τη δημιουργία μιας φωτογραφικής ομάδας, μέσα από την οποία θα αναπτυχθεί η προσωπική δημιουργική έκφραση και αισθητική, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, προβάλλοντας τη Σκιάθο των ανθρώπων της και του φυσικού τοπίου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ευχαριστεί θερμά τη σπουδαία φωτογράφο για την ένθερμη ανταπόκριση με την οποία είχε συνεργαστεί το 2014, στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή, για την παρουσίαση αποσπασμάτων σε παγκόσμια πρώτη της όπερας «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα για την υποστήριξη τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλέξανδρο Ευσταθίου, όπως και τη φιλόλογο του Λυκείου Σκιάθου κ. Μαλαμώ Σταμέλου.

Η Μαριλένα Σταφυλίδου ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία από το 1988. Εργάζεται σε μακροχρόνια φωτογραφικά project με θέμα τη μουσική, το θέατρο, τους ανθρώπους. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το φωτογραφικό βιβλίο της «Πορτραίτο Ορχήστρας», αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι. Κυρίως ασχολείται με την πολιτιστική φωτογραφία στον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού συνεργαζόμενη με πολλά θεατρικά και μουσικά σχήματα, όπως το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανεξάρτητες παραγωγές κ.ά.

Από το 1993 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως φωτογράφος, ενώ παράλληλα είναι και ενεργό μέλος (πρώην αν. μέλος του ΔΣ), στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ταξιδεύοντας στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Eνωση, Ινδία κ.ά. H δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα έντυπα, στις διαφημιστικές καμπάνιες, στο website της οργάνωσης προωθώντας το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και έχει εκτεθεί πολλές φορές ανά την Ελλάδα. Συνεργάζεται τακτικά με το Μουσείο Φωτογραφίας σε διάφορα project (Εξέλιξη στα άκρα-Μουσείο Φωτογραφίας 2009-Mindwork).

To 2013 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη διοργάνωση WORLD PHOTOGRAPHERS FOCUSING ON BEIJING, όπου 40 επιλεγμένοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο φωτογράφιζαν για 10 ημέρες την πόλη του Πεκίνου. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα αποτελούσαν τη διαφημιστική καμπάνια του Πεκίνου για το 2014. Διδάσκει special art projects στη Σχολή φωτογραφίας FOCUS, συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε εκπαιδευτικά προγράμματα φωτογραφίας για εφήβους και 65+, πρόσφατα με τη Λυρική Σκηνή κτλ. Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, εκδοτικούς οίκους, οργανώνει και επιμελείται φωτογραφικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου