ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αποκλεισμένες οι Βόρειες Σποράδες

αποκλεισμένες-οι-βόρειες-σποράδες-107942

Σχεδόν αποκλεισμένα είναι από το περασμένο Σάββατο τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και κατοίκων γίνεται με ένα μόνο δρομολόγιο την ημέρα από το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς». Το flying dolphin «Ερατώ» έχει τεθεί εκτός γραμμής, μετά από μία ακόμη βλάβη που παρουσίασε. Η επιλογή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν είναι μονόδρομος…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εξαιτίας της βλάβης του «Ερατώ», εκπαιδευτικοί των Βορείων Σποράδων που έφυγαν από τα νησιά για το τριήμερο της Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας, βρέθηκαν ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Βόλου.

Είχαν εκδώσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν με το ιπτάμενο δελφίνι στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να είναι στα νησιά εγκαίρως και την Τρίτη να πάνε στα σχολεία τους. Όμως ενημερώθηκαν ότι το ιπτάμενο δελφίνι υπέστη βλάβη και αναγκάστηκαν να αλλάξουν εισιτήρια και να ταξιδέψουν με τον «Πρωτέα». Μόνο που το πλοίο εκτελεί ένα δρομολόγιο την ημέρα και μάλιστα πρωινό, στις 8π.μ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να ξεκινήσουν από τον Βόλο την Τρίτη στις 8 το πρωί και να φθάσουν με μεγάλη καθυστέρηση στα σχολεία τους.

Για Σκιάθο – Σκόπελο – Αλόννησο αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Στη γραμμή είναι μόνο ένα πλοίο και μόνο ένα ιπτάμενο δελφίνι, το οποίο υπέστη βλάβη.

«Ζούμε κάθε φορά με την αγωνία: θα έχει δρομολόγιο, δεν θα έχει; Θα φθάσουμε στον προορισμό μας ή όχι;», περιγράφουν εκπαιδευτικοί.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εκπαιδευτικοί που συνταξίδεψαν την περασμένη Τρίτη με τον «Πρωτέα», συναντήθηκαν στο πλοίο και έκαναν γενική συνέλευση εν πλω… για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Αποφάσισαν μάλιστα να συντάξουν επιστολή διαμαρτυρίας την οποία υπογράφουν 64 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, και από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

Την επιστολή τους έστειλαν χθες στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας, στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στους δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στους βουλευτές του νομού.

Όπως αναφέρουν, «εμείς οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Βορείων Σποράδων, μόνιμοι κάτοικοι και μη, εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη γραμμή Βόλος – Β. Σποράδες.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα του 2018, οπότε και παρουσιάστηκε η τρίτη βλάβη εντός δεκαπενθήμερου, είμαστε υποχρεωμένοι από τη μία να ταξιδεύουμε με ένα σκάφος, το οποίο επανειλημμένα έχει αποδειχθεί αναντίστοιχο των απαιτήσεων της συγκεκριμένης γραμμής (πολλαπλές βλάβες, αδυναμία εξυπηρέτησης όλων των επιβατών λόγω μικρής χωρητικότητας, παλαιότητα, επαναλαμβανόμενα απαγορευτικά) και από την άλλη, κάθε Παρασκευή να φτάνουμε στο λιμάνι του Βόλου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανταποκρίσεις για άλλες πόλεις και την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην υπηρεσία μας και τους, μαθητές μας, γιατί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε εγκαίρως στην εργασία μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έναν δημόσιο υπάλληλο. Επιπλέον διακινδυνεύουμε κάθε φορά την ασφάλεια και τη ζωή μας, γιατί είναι απρόβλεπτο το πότε θα παρουσιαστεί βλάβη και θα κινδυνεύσουμε να μείνουμε μεσοπέλαγα σε ένα ακυβέρνητο σκάφος.

Ήδη η ψυχολογική και οικονομική πίεση για όλους, οι οποίοι βρισκόμαστε μακριά από τις οικογένειές μας, αλλά είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, είναι μεγάλη. Γιατί θα πρέπει να επιβαρυνόμαστε και εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι με την αγωνία του όχι μόνο αν θα είμαστε στη δουλειά μας στην ώρα μας, αλλά και αν θα φτάσουμε σώοι και αβλαβείς στον προορισμό μας;

Επομένως πλέον δεν ζητούμε, αλλά απαιτούμε την επίλυση του οξύτατου αυτού προβλήματος με τη δρομολόγηση αξιόπλοων σκαφών και την εναρμόνιση των δρομολογίων με τις πραγματικές ανάγκες του επιβατικού κοινού, εκπαιδευτικών και κατοίκων των Βορείων Σποράδων».

Την επιστολή υπογράφουν 64 εκπαιδευτικοί:

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΝΑΚΑ ΜΑΛΑΜΑΤΗ –ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΡΑΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΖΙΑΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΝΤΑΜΤΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΡΒΕΛΗ ΑΘΗΝΑ, ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΛΕΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΓΕΝΗΚΟΜΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΣΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΚΑΤΣΑΜΠΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ, ΜΕΜΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΚΑΠΕΛΙΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΠΑΚΡΑΤΣΑ ΧΡΥΣΑ, ΣΟΥΛΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΙΤΑΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΒΑΙΤΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ, ΒΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΑΝΔΡΕΜΜΕΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΤΣΙΤΟΓΛΟΥ ΜΙΡΕΛΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ, ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΚΩΝΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΒΕΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΝΕΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΝΤΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΡΟΥΣΟΥΛΟΥΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΣΗΜΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΕΛΛΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ, ΡΑΦΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΟΥΣΟΥΡΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΤΖΑΒΑΛΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΣΤΑΜΕΛΟΥ ΜΑΛΑΜΩ, ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΤΣΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΡΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΟΣΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΖΩΗ, ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΚΟΛΙΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου