Βγήκαν τράτες στη στεριά...

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-20, 16:31:33
Βγήκαν τράτες στη στεριά...

Εθιμο που αναζητά τις ρίζες του στο πέρασμα του χρόνου είναι οι «τράτες» που σεργιάνισαν την Παρασκευή, για μια ακόμη χρονιά στα σοκάκια της Σκοπέλου, πριν καταλήξουν στη θάλασσα με τραγούδια και χορό. Τα τοπικά έθιμα προσελκύουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων, καθώς οι εικόνες του κεφιού κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, και ξεπερνούν τα τοπικά σύνορα φθάνοντας μέχρι το εξωτερικό.

Το νησί που δοκιμάστηκε για δεύτερη φορά από τη θεομηνία, διατηρεί τα πατροπαράδοτα ήθη και τα έθιμα κόντρα στις ακραίες καιρικές συνθήκες του 2015 και των αρχών του προηγούμενου μήνα.

Το τοπικό αποκριάτικο έθιμο που αναζητά τις ρίζες του στις εποχές των πειρατών, αναβίωσε στον Δήμο Σκοπέλου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και τη διοργανωτική συνεργασία της Δημοτικής Ενότητας Σκοπέλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπέλου.

To συγκεκριμένο έθιμο, μαζί με τις «Καλές» οι οποίες αναβιώνουν την επόμενη Κυριακή της Αποκριάς, δίνουν το χαρακτηριστικό στίγμα του νησιού στον αποκριάτικο χάρτη.

Στη φετινή αναβίωση του εθίμου συμμετείχαν επτά τράτες, που συνοδεύονταν από τον καπετάνιο, την καπετάνισσα, τον μηχανικό, τον θερμαστή, τους ναύτες αλλά και τους πειρατές, οι οποίοι ντυμένοι ανάλογα έδωσαν χρώμα κεφιού και γιορτής στα σοκάκια του νησιού.

Οι μασκαράδες κρατώντας τις αυτοσχέδιες τράτες στα χέρια ξεκίνησαν από την παραλία και σεργιάνισαν στα σοκάκια και τις πλατείες του νησιού, με τραγούδια, χορό και σκωπτικά πειράγματα στο πνεύμα της Αποκριάς, για να καταλήξουν στο τμήμα της παραλίας που βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού, όπου κορυφώθηκε το γλέντι.

Οι κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν στην κεφάτη πομπή, με τις νοικοκυρές να προσφέρουν τα παραδοσιακά αποκριάτικα κεράσματα, όπως ρυζόγαλο, γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες, μεζεδάκια και κρασί.

Σήμερα, Κυριακή της Αποκριάς, θα αναβιώσουν οι «Καλές», μασκαράδες ντυμένοι με τις καλές φορεσιές του νησιού, αναπαριστώντας τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου. Η πομπή διέρχεται τα σοκάκια του νησιού, για να καταλήξει με τραγούδια και χορό στην παραλία της Σκοπέλου, μπροστά από τον χώρο του ΚΑΠΗ, όπου συνεχίζεται και κορυφώνεται το γλέντι.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=