ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέα εποχή για τα νησιά των Σποράδων

νέα-εποχή-για-τα-νησιά-των-σποράδων-170617

Στην κατεύθυνση της κατάργησης της πλαστικής σακούλας ευθυγραμμίζονται τα νησιά των Βορείων Σποράδων, υιοθετώντας σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία που περιβάλλοντος.

Οι δράσεις που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, είναι προπομπός μιας μεγάλης προσπάθειας καθοριστικής, που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της κατάργησης της δωρεάν πλαστικής σακούλας.

Τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24% καλούνται να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές που αγοράζουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων. Συνολικά προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα, γεγονός που καθιστά μάλλον αποτρεπτική, πλέον, τη χρήση τους.

Τα τρία νησιά υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή δράσεις και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με την Αλόννησο να αποχαιρετά πριν από δύο χρόνια την πλαστική σακούλα.

Η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που μέσα από το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους του τη δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών για τη μεταφορά αγαθών. Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε στο νησί, από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa, η τοπική κοινωνία έγινε αποδέκτης σημαντικών περιβαλλοντικών μηνυμάτων.

Ανάλογες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είχαν πραγματοποιηθεί και στη Σκόπελο, ενώ το νησί του Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος, προστέθηκε στις περιοχές που αποχαιρετούν την πλαστική σακούλα από την καθημερινότητά τους.

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκαν οι δράσεις που υλοποίησε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη Σκιάθο, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag).

Βασική επιδίωξή τους υπήρξε, όχι μόνο η ολιστική ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους στόχους του προγράμματος A.S.A.P, αλλά και η εκκίνηση ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου για τη μετάβαση της Σκιάθου σε μια νέα εποχή με λιγότερες πλαστικές σακούλες. To πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ιδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ιδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και υλοποιείται από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018.

Πιστό στην πεποίθησή του ότι η ευαισθητοποίηση των νεαρών πολιτών αποτελεί «θεμέλιο λίθο» κάθε προσπάθειας για βιωσιμότητα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισκέφτηκε όλα τα σχολεία της Σκιάθου και ενημέρωσε 500 περίπου μαθητές πάνω στη θεματική της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από την παρουσία πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις παρουσιάσεις και κατέγραψαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στα ειδικά διαμορφωμένα Φύλλα Εργασίας που τους διανεμήθηκαν, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το υπουργείο προγράμματος «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου