ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η Σκιάθος τιμά τον Παπαδιαμάντη

η-σκιάθος-τιμά-τον-παπαδιαμάντη-175696

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου, από τον Δήμο Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο Παπαδιαμάντη.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιείται 106 χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί στις 17.30 στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Ακολουθεί η εκδήλωση μνήμης και τιμής στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Πρεβεζάνος, και θα ακολουθήσει ομιλία με τίτλο «Ο εορταστικός Παπαδιαμάντης» με ομιλητή στον π. Γεώργιο Σταματά. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάκης Μόσχος θα διαβάσει διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ η μουσικός Μαριάννα Ρηγανά θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα Ελλήνων συνθετών.

Ο Παπαδιαμάντης απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1911, ύστερα από επιδείνωση της υγείας του. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα στο πένθος όλων των απλών ανθρώπων του νησιού. Με την είδηση του θανάτου του, το πένθος έγινε πανελλήνιο. Εγιναν επίσημα μνημόσυνα στην Αθήνα, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια και αλλού. Ορισμένοι ποιητές συνέθεσαν εγκωμιαστικά έργα (Μαλακάσης, Πορφύρας κ.ά.) και τα φιλολογικά περιοδικά της εποχής εξέδωσαν τιμητικά τεύχη, αφιερωμένα στη μνήμη του. Ο εκδοτικός οίκος Φέξη, λίγο αργότερα, άρχισε την έκδοση των έργων του, που έφτασαν τους έντεκα τόμους. Στα 1924, ο Ελευθερουδάκης εξέδωσε τα Άπαντά του με αρκετά ανέκδοτα διηγήματα. Το 1925 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Σκιάθο, ενώ στις εφημερίδες «Ελεύθερον Βήμα» και «Πολιτεία» δημοσιεύτηκαν τα τελευταία άγνωστα διηγήματά του. Το 1933 έγιναν ομιλίες μπροστά στην προτομή του για το έργο του, με την παρουσία και συμμετοχή τετρακοσίων Γάλλων διανοούμενων που επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, καθώς και εκατόν πενήντα Ελλήνων λογοτεχνών και άλλων θαυμαστών του. Διηγήματα του Παπαδιαμάντη άρχισαν να εκδίδονται στα γαλλικά και πολλοί Γάλλοι ελληνιστές ασχολήθηκαν πλατύτερα με το έργο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου