ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον Δήμο Σκιάθου η χερσόνησος Μπανάνα

στον-δήμο-σκιάθου-η-χερσόνησος-μπανάν-188430

Στην ιδιοκτησία του Δήμου Σκιάθου περιέρχεται το πανέμορφο πευκοδάσος έκτασης 157 στρεμμάτων στην περιοχή Στροφυλιά, τη χερσόνησο που καταλήγει σε μία από τις πιο διάσημες παραλίες του κόσμου, τη Μπανάνα. Το μπον φιλέ της Σκιάθου ανήκε στην εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή πριν από ενάμιση χρόνο. Όμως, το ελληνικό δημόσιο διεκδίκησε δικαστικά την έκταση, καταθέτοντας αγωγές κατά δύο εταιρειών συμφερόντων Γουλανδρή. Στη συζήτηση της υπόθεσης, ο Δήμος Σκιάθου άσκησε παρέμβαση και πέτυχε να κερδίσει την υπόθεση.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου με την 193/2017 απόφασή του, που καθαρογράφτηκε πρόσφατα, απορρίπτει την αγωγή του ελληνικού δημοσίου και δέχεται την παρέμβαση του Δήμου Σκιάθου, αναγνωρίζοντας τον δήμο ως ιδιοκτήτης της επίδικης έκτασης. Ο Δήμος Σκιάθου λοιπόν αποκτά το πανέμορφο πευκόδασος το οποίο συνορεύει με το Ξενία και την παρακείμενη έκταση που αγόρασε ο επενδυτής του Ξενία, η Τεχνική Ναθαναηλίδη, για την επέκταση των σχεδίων της με την κατασκευή παραθεριστικών πολυτελών κατοικιών.

Η απόφαση του δικαστηρίου κρίνεται μεγάλης σημασίας για τη δημοτική αρχή Σκιάθου, που βρίσκεται πάντοτε σε διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει ακόμη ότι τα δάση στις Σποράδες είναι ιδιοκτησία των δήμων ή ιδιωτών. Παράλληλα, η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνεται ότι επιβεβαιώνει τη μέχρι σήμερα νομολογία των δικαστηρίων, ότι δηλαδή τα δάση των Σποράδων και ειδικά της νήσου Σκιάθου δεν μπορούν να είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Το εν λόγω ειδικό καθεστώς νομικής διαχείρισης των δασών υπάρχει μόνο στις Σποράδες, επειδή τα εν λόγω νησιά δεν είχαν κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς, και είχαν συνθηκολογήσει, και γι’ αυτό οι κάτοικοί τους είχαν το προνόμιο να διατηρούν τις ιδιοκτησίες τους. Έτσι ενώ πανελλαδικά μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό οι γαίες που ανήκαν στους Οθωμανούς περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο, στις Σποράδες αυτό δεν συνέβη όπου τα δάση ανήκαν ή σε ιδιώτες ή στους δήμους, καθώς διοικούταν από προεστούς και δημογέροντες και είχαν ελληνική διοίκηση.

Το σκεπτικό αυτό αναπτύσσεται στην απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία είναι θέμα χρόνου πια να αλλάξει η εγγραφή στο κτηματολόγιο της χερσονήσου Μπανάνα, από ιδιοκτησίας Γουλανδρή σε ιδιοκτησίας του Δήμου Σκιάθου. Η μοναδική έκταση στην περιοχή Στροφυλιά που δεν είχε πωληθεί περιέρχεται έτσι στον Δήμο Σκιάθου. Το υπόλοιπο κομμάτι της εφοπλιστικής οικογένειας, έκτασης περίπου 27 στρεμμάτων, αποτελούμενης στο μεγαλύτερο μέρος της από ελαιοπερίβολα και σε ένα μικρό κομμάτι από δάσος, είχε αγοραστεί από τον επενδυτή του Ξενία, την Τεχνική Ναθαναηλίδη.

Διεκδικήσεις στην Αλόννησο

Να επισημανθεί, ότι πριν από δύο με τρείς μήνες συζητήθηκε και άλλη αγωγή του ελληνικού δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου. Το ελληνικό δημόσιο διεκδικεί έκταση 5.000 στρεμμάτων στη θέση Καστανιά Αλοννήσου, όπου ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση για την κατασκευή των λιμνοδεξαμενών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου