ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στο επίκεντρο ο τουρισμός

στο-επίκεντρο-ο-τουρισμός-202269

Πρόταση δημιουργίας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στη Σκιάθο, διατυπώνει η παράταξη «Νέα πνοή»

Την προοπτική δημιουργίας δημόσιας σχολής τουριστικής εκπαίδευσης με έδρα τη Σκιάθο και ακτίνα δράσης τις Βόρειες Σποράδες, διερεύνησε η δημοτική παράταξης «Νέα πνοή», ενώ η σχετική πρόταση θα υποβληθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Πασχάλης, επισημαίνει: «Η πρόταση για τη δημιουργία μιας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στη Σκιάθο, εδράζεται στην αναγκαιότητα διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με την αγορά εργασίας. Η σχέση εργοδοσίας και εργαζομένων οφείλει να είναι διαδραστική και να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας Win-Win συνεργασίας. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου εκπαίδευσης θα επιτρέψει στους επαγγελματίες του τουρισμού να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και να καταστούν ανταγωνιστικοί. Παράλληλα, εφόσον ευοδωθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, αναμένεται να ωφελήσει καθοριστικά τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική ζωή του τόπου».

Όπως εκτιμάται, η Σκιάθος θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της σχολής, με κορυφαίο τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρήσεων σε προσωπικό με ανώτατη εκπαίδευση στην παροχή υπηρεσιών. «Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί θέτουν ως προτεραιότητα την πρόσληψη εξειδικευμένων ντόπιων εργαζομένων, αφενός διότι απαλλάσσονται από τα επιπλέον έξοδα σίτισης και στέγασης -σε περίπτωση προσωπικού από άλλες περιοχές- αφετέρου γιατί δίνουν πνοή στον τοπικό κοινωνικό ιστό. Προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα απορρόφησης επαγγελματικού και εξειδικευμένου προσωπικού από την Frapport» επισημαίνει ο κ. Πασχάλης.

Σημαντική είναι, εξάλλου, η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων του νησιού, με εξασφαλισμένη την απορρόφηση από τις τοπικές επιχειρήσεις άλλα και υψηλότερες απολαβές. Μέρος των κερδών που θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις από τον περιορισμό των εξόδων τους -που αφορούν τη στέγαση και τη σίτιση προσωπικού εκτός του νησιού- θα διατεθεί για την αύξηση της αμοιβής των ντόπιων εργαζομένων.

«Επιπροσθέτως οι μαθητές της σχολής θα αποκομίζουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία χάρη στο αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης και, ως εκ τούτου, θα πλεονεκτούν με αυτόν τον τρόπο στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς εργασίας», επισημαίνεται στην ίδια πρόταση.

Η σχολή θα λειτουργεί μέσα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και χώρους ειδικά διαμορφωμένους ως εκπαιδευτικό ξενοδοχείο (hotel school), το οποίο θα διαθέτει εξειδικευμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό. Κάθε χρόνο θα λαμβάνει χώρα πλήθος εκδηλώσεων τόσο επαγγελματικού όσο και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

«Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, πολλαπλές εκδηλώσεις και θέσπιση βραβείων σε διαγωνισμούς μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, εστιατοριακής, μπαρ στα πλαίσια εκδηλώσεων τοπικών, εθνικών και διεθνών φορέων όπως Chef’s Club, Ενωση Μπάρμεν Ελλάδος, Coupe Baptist, θα δώσουν ώθηση στη σχολή και στο τόπο μας» αναφέρεται στην ίδια πρόταση.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η σχολή πρόκειται να λειτουργήσει ευεργετικά στη χειμαζόμενη -τη χειμερινή περίοδο- οικονομία του νησιού. Οι σπουδαστές θα τονώσουν τη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, ενισχύοντας την τοπική αγορά. Τέλος, μακροπρόθεσμα η παρουσία εκατοντάδων νέων στη Σκιάθο, εκτιμάται ότι θα «αναγκάσει» τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να παραμείνουν ενεργές στη γραμμή των Βόρειων Σποράδων τους χειμερινούς μήνες, αλλά και να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους.

«Η πρόταση αποτελεί στοιχείο μελέτης και επιδέχεται βελτίωσης για την τελική μορφή της. Ευελπιστούμε να αποτελέσει αφετηρία εποικοδομητικής διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της κοινωνίας του νησιού, ώστε να κατατεθεί εν συνεχεία ως πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου» υπογραμμίζει ο κ. Πασχάλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου