ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αποβολή στο 15μελές των μαθητών του Γυμνασίου Σκιάθου

αποβολή-στο-15μελές-των-μαθητών-του-γυμν-239252

Νέα αναστάτωση στο Γυμνάσιο Σκιάθου, στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων των μαθητών που διεκδικούσαν το αυτονόητο: καθηγητές για να κάνουν όλα τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος.

Οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε πολυήμερη κατάληψη το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Η επιστροφή στις αίθουσες την περασμένη Δευτέρα, μαζί με την κάλυψη των περισσότερων κενών θέσεων εκπαιδευτικών, αποκάλυψε σύμφωνα με πληροφορίες φθορές: στους χώρους του σχολείου είχαν προκληθεί ζημιές ενώ βρέθηκαν μέχρι και ανθρώπινα περιττώματα.

Συγκλήθηκε σχολικό συμβούλιο για το συμβάν, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων επέβαλε ποινή αποβολής για μία ημέρα στα μέλη του 15μελούς συμβουλίου που εκπροσωπεί τους μαθητές.

Η μαζική αποβολή των μελών του μαθητικού συμβουλίου προκάλεσε αντιδράσεις. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας έγινε αποδέκτης ανώνυμης καταγγελίας (η ίδια στάλθηκε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ), σύμφωνα με την οποία στο Γυμνάσιο Σκιάθου επιχειρείται «ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν παιδεία». Στην ίδια καταγγελία γίνεται λόγος για «απαξίωση της καθολικής και μαζικής συμμετοχής των μαθητών στην κατάληψη» και ζητείται «να ακυρωθεί η αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική αι αντιπαιδαγωγική απόφαση».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, ζήτησε αναφορά από τη διευθύντρια του σχολείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα γεγονότα.

Πάντως ήδη η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Καραγιαννοπούλου, ο σύλλογος διδασκόντων και το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών σε ανακοίνωσή τους διαψεύδουν ως αναληθή, ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη την καταγγελία, που «προκάλεσε αναστάτωση σε μια στιγμή κατά την οποία η σχολική κοινότητα μετά τη λήξη της τριήμερης κατάληψης βρίσκεται σε διαδικασία ομαλοποίησης της σχολικής ζωής, κάτι που έχει επιτευχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό με καλή συνεργασία, πνεύμα διαλόγου και δημοκρατικές διαδικασίες».

«Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί γνωρίζουν πολύ καλά να επιτελούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και μοχθούν καθημερινά. Η διαχείριση τέτοιου είδους κρίσεων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία, προκειμένου οι εντάσεις να αποκλιμακώνονται, κάτι που έχει ήδη συμβεί στο Γυμνάσιο Σκιάθου (…). Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Σκιάθου δηλώνει ότι το λιγότερο που οφείλει να κάνει ο διαδίδων τέτοιου είδους ψευδή, αναληθή και συκοφαντικά δημοσιεύματα είναι να προβεί σε δημόσια συγγνώμη. Σε διαφορετική περίπτωση ο Σύλλογος Διδασκόντων θα αναγκαστεί να προβεί σε άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση.

«Σε καμία περίπτωση δεν αποβάλαμε τα παιδιά επειδή έκαναν κατάληψη. Ο λόγος της αποβολής αναφέρεται στα έγγραφα του σχολείου και είναι απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Εμείς συγκαλέσαμε σχολικό συμβούλιο, και μέσα από τον διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες καταφέραμε να εκτονώσουμε το κλίμα με τους μαθητές», είπε η κ. Καραγιαννοπούλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των λόγων ήταν οι φθορές που προκλήθηκαν στο σχολείο κατά τις ημέρες της κατάληψης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου