ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκιαθίτισσα έβαλε την σφραγίδα της σε βραβευμένα κρασιά

σκιαθίτισσα-έβαλε-την-σφραγίδα-της-σε-254854

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, από Ευρώπη μέχρι Αμερική και Αυστραλία, έχει «ταξιδέψει» το κρασί που φέρει τη σφραγίδα της προσωπικότητας μιας πολυβραβευμένης οινολόγου, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Σκιάθο. Η Κατερίνα Μιτζέλου είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο, δίνοντας το δικό της στίγμα σε δημιουργίες που αποσπούν θαυμαστικά σχόλια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η 32χρονη οινολόγος είναι καταξιωμένη στον χώρο της, και μάλιστα έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, πολλά χρυσά μετάλλια, και το 2011 ειδικότερα, το κρασί που έφερε την υπογραφή της αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Πριν από δύο χρόνια συμμετείχε ως κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η μεγαλύτερη διάκριση για μένα είναι όταν ένας ξένος ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί και λέει ότι είναι υπέροχο, χωρίς να γνωρίζει ότι κάθεσαι δίπλα».

Οινοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα ζητούν τη συμβουλή της, προκειμένου το προϊόν τους να έχει άριστη ποιότητα, και είναι πανθομολογούμενη η ευρεία γνώση της γύρω από τα μυστικά του κρασιού.

Η Κατερίνα, κόρη του Σταύρου και της Πηνελόπης Μιτζέλου, διατηρεί δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, και παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, επισκέπτεται το πατρικό σπίτι στη Σκιάθο, Πάσχα και καλοκαίρι, από μικρή ηλικία.

«Ο παππούς μου Θανάσης ήταν ο ταχυδρόμος της Σκιάθου και η θεία μου Δέσποινα είναι καταξιωμένη ζωγράφος» όπως αναφέρει η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους συγγενείς της.

Η πορεία της στην οινολογία ξεκίνησε ουσιαστικά με την εισαγωγή της το 2003 στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009 εκπονώντας την πρακτική της άσκηση στον Ομιλο Μπουτάρη. Ανέπτυξε πολύ αξιόλογη δράση και επί σειρά ετών εργάστηκε ως οινολόγος παραγωγής στο κτήμα Σιγάλα.

Η καταξιωμένη «σομελιέ» έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις για τη δουλειά της, αλλά όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα είναι όταν κάποιος ανοίγει μια φιάλη, ασύρτικο για παράδειγμα, και μένει ευχαριστημένος. Επιβράβευση είναι για μένα τα θετικά σχόλια των απλών ανθρώπων, η αναγνώριση ότι είναι καλό το προϊόν που απολαμβάνουν».

Σήμερα είναι αντιπρόσωπος μεγάλης εταιρείας πώλησης φελλών από την Πορτογαλία, και όνειρό της είναι «να είμαι καλά και να φτιάχνω κρασί» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου